Princ Vilijam i Kejt Midlton nemaju starateljstvo nad sopstvenom djecom

Kejt Midlton i princ Vilijam su ponosni roditelji troje kraljevske djece – princa Džordža, princeze Šarlote i princa Luisa, ali oni zapravo nemaju legalno starateljstvo nad njima.

“Monarh ima zakonsko starateljstvo nad svojim maloljetnim unucima”, rekla je istoričarka Marlen Koenig za “News.com.au”.

“Ovo pravilo datira još od kralja Džordža I, koji je vladao oko 1700. godine, i zakon nikada nije promijenjen poslije toga.”

Naime, kralj je to uradio zato što je imao veoma loš odnos sa svojim sinom, budućim kraljem Džordžom II, tako da je kralj bio zvanično staratelj svojih unuka. Ovaj zakon je donešen 1717. i potvrđen ponovo 1772, ali od tada nije bio promijenjen.

Ovo znači da je kraljica Elizabeta II bila staratelj princa Vilijama i princa Harija kada su bili maloljetni, ali nije sasvim jasno ko je staratelj princu Džordžu, princezi Šarloti i princu Luisu, budući da su oni kraljičini praunuci. Kralj Džordž nije imao praunuke kada je zakon donijet. Ipak, kada princ Čarls bude postao kralj, on će imati starateljstvo nad svojim unucima. Dakle, i djeci princa Vilijama i Kejt Midlton, ali i bduućoj djeci princa Harija i Megan Markl.

Za monarha, starateljstvo znači pravo da bude dio njihovog vaspitanja, obrazovanja, putovanja. Originalni zakon čak kaže da je monarh zadužen za obrazovanje i njegu unučadi, da odlučuje koje će biti njihovo prebivalište i da vodi računa o njihovim brakovima.

Mi smo već vidjeli kako ovaj zakon stupa na snagu kada su Vilijam i Hari bili maloljetni. Princ Čarls je svojevremeno tražio dozvolu od kraljice da njegovi sinovi mogu letjeti sa njim u Škotsku. Na primjer kraljica nije dala dozvolu princezi Dajani da odvede svoje sinove u Australiju pred smrt.

“Zvanično, njima je potrebna dozvola da putuju. Kraljica ima posljednju riječ u roditeljskim odlukama poput te”, dodala je Koenig.

Viševjekovni zakon je, takođe, razlog zašto starateljstvo nad djecom nije bilo uključeno u razvodima princa Čarlsa i princeze Dajane i princa Endrua i Sare Ferguson.

“Starateljstvo nije uključeno u papirima za razvod zato što oni zvanično nisu nikada ni imali starateljstvo nad svojom djecom”, objašnjava Koenig.

Izvor:Cdm