NATO slavi sedamdesetu godišnjicu

Sjevernoatlantska aljansa će 4. aprila obilježiti 70. godišnjicu postojanja.

Obilježavanje godišnjice održaće se u Vašingtonu, gdje je 4. aprila 1949. godne potpisan osnivački dokument NATO, Sjevernoatlantski ugovor.

Ministri 29 NATO članica okupiće se na sastanku u Vašingtonu 3. i 4. aprila kako bi formalno obilježili 70 godina od formiranja bloka nastalog nakon Drugog svjetskog rata.

Kao svrha postojanja Alijanse u ugovoru se navodi kontrateža Sovjetskom Savezu, osiguranje mira i političke integracije Evrope, kao i produbljivanje evroatlantske saradnje.

Prve zemlje članice NATO i potpisnice Ugovora iz 1949. godine bile su SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija, Belgija, Luksembrg, Holandija, Norveška, Danska, Portugal i Island.

Alijansi su 1952. pristupile Grčka i Turska, a 1982. godine i Zapadna Njemačka i Španija.

Krajem devetesetih i početkom 21. vijeka NATO se proširio i na zemlje centralne i istočne Evrope.

Zemlje Zapadnog Balkana – Albanija, Hrvatska i Crna Gora pristupile su NATO 2009. godine, odnosno 2017. a očekuje se da Sjeverna Makedonija postane 30 članica Alijanse 2020. godine.

Svojih 70 godina postojanja NATO dočekuje ponovo usredsređena na Rusiju u svojoj agendi.

Ovoga puta u pitanju je spor dvije strane oko poštovanja Ugovora o nuklearnim raketama srednjeg dometa.

Ono što će obilježiti ovu godišnjicu NATO jesu i unutrašnje rasprave koji se prvenstveno odnose na kritike koje je Alijansi i njenim članicama uputio predsjednik SAD Donald Tramp, a odnose se na nacionalna izdvajanja za odbranu.

Prethodno, svoju 50. godišnjicu 1999. godine Alijansa je obilježila u "drugačijoj atmosferi" planiranja i izvođenja vazudušnih napada na SR Jugoslaviju.

Ove godine, obilježavanju sedamdesetogodišnjice i sastanku ministra NATO u Vašingtonu predsjedavaće generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kome je 28. marta produžen mandat na čelu Alijanse do kraja 2022. godine.

U okviru obilježavanja 70 godina od osnivanja NATO planira i vanredni samit koji bi krajem decembra 2019. godine u Londonu trebalo da okupi lidere članica Alijanse.

London je izabran zbog sjećanja na mjesto gdje se nalazilo prvo sjedište NATO.

Od 1967. godine političko i administrativno sjedište NATO je u Briselu, dok je sjedište Udruženih komandnih operacija u blizini Monsa, takođe u Belgiji.

Izvor:beta