Asanžu prijeti godina zatvora

Sud u Londonu juče je presudio da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž kriv za kršenje uslova kaucije u Velikoj Britaniji.

"Na osnovu te osuđujuće presude Asanžu prijeti do 12 mjeseci zatvora, ali se on suočava s mogućim izručenjem Sjedinjeni Američkim Državama koje ga traže zbog objavljivanja desetina hiljada tajnih vladinih dokumenata putem Vikiliksa", navodi Asošiejted pres.

Sudija Majkl Snou brzo je donio presudu pošto se Asanž pojavio u sudnici, čiju su galeriju ispunile pristalice osnivača Vikiliksa.

Asanž je pred sudom izjavio da nije kriv po optužbi za kršenje uslova kaucije 2012. godine. On je tada tražio politički azil u Ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto je uz kauciju pušten iz pritvora dok je bio suočen s mogućim izručenjem Švedskoj zbog optužbi za seksualni napad.Optužbe za seksualni napad u međuvremenu su odbačene, ali je optužnica da je prekršio uslove kaucije ostala na snazi.

Londonska policija je ranije saopštila da je uhapsila Asanža u Ambasadi Ekvadora, na osnovu naloga SAD za njegovo izručenje i zbog kršenja uslova kaucije u Velikoj Britaniji.

Ministarstvo pravde SAD objavilo je da je optužilo Asanža za kovanje zavjere sa bivšom analitičarkom američke vojne obavještajne službe Čelsi Mening, o upadu u vladin računar sa povjerljivim podacima.

Asanž je optužen da je pomagao Mening u otkrivanju kompjuterske šifre, što joj je omogućilo da upadne u računarski sistem Pentagona.

Izvor:beta