Češku od korone može spasiti samo čudo

U Češkoj je u nedjelju zabilježeno prvi put za nedjelju dana manje od 10.000 novozaraženih virusom korona, ali zbog preko 2.200 mrtvih.

Premijer Andrej Babiš preklinje Čehe da mjere poštuju jer su statistike katastrofalne, a od daljeg zatvaranja i pooštravanja mjera zemlju može da spasi samo čudo.

U nedjelju su testovi, kojih je obično vikendom manje, otkrili 7.301 novozaraženog korona virusom, što je skoro upola manje nego u subotu ali i dalje rekordni broj za nedjelju.

Broj aktivnih slučajeva u zemlji od 10,7 miliona stanovnika dostigao je 158.515 zaraženih, novi je podatak Ministarstva zdravlja.

U bolnicama je 5.345 pacijenata, od toga 800 na intenzivnoj njezi ili respiratorima, a crne statistike za nedjelju dopunio je za sada 71 preminuli čime je broj mrtvih od početka pandemije virusa korona dostigao 2.201. U dramatičnom je porastu je od 19. oktobra kada je svakodnevno umiralo oko 100 pacijenata sa COVID-19.

"Naši brojevi su katastrofalni i te mkere koje je usvojila vlada za sada ne funkciošu. I moralo bi valjda da se desi čudo da počnu da funkcionišu", rekao je Babiš u svom redovnom nedjeljnom video obraćanju "Ćao ljudi" na Fejsbuku.

Izvor: rtcg