Austrija priznala da nije reagovala na upozorenja Slovačke

Austrija je priznala da nije istražila navode slovačke policije, koja je ljetos upozorila na "osumnjičene iz Austrije" koji su pokušali da kupe municiju za kalašnjikov.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova priznao je da ta država nije reagovala na upozorenja policije Slovačke, koja je svojevremeno obavijestila nadležne u Beču da je osumnjičeni za nedavni napad u glavnom gradu Austrije pokušao da kupi municiju u Slovačkoj. Četvoro ljudi je poginulo, a 23 ranjeno u oružanom napadu u centru Beča, koji se dogodio u ponedjeljak uveče. Prema pisanju medija, dvadesetogodišnji napadač iz Sjeverne Makedonije, kojeg je policija usmrtila u ponedjeljak, u julu je putovao u Slovačku i pokušao da nabavi municiju za kalašnjikov.

U tome nije uspio jer nije imao dozvolu za držanje oružja, a Slovačka policija saopštila je da su nadležni u Beču o tome bili obaviješteni. Komentarišući ovo saopštenje, austrijski ministar spoljnih poslova Karl Nehamer rekao je da je nacionalna obavještajna služba BTV pokrenula istragu, ali osim toga ništa nije preduzeto. "Očigledno je nešto u komunikaciji pošlo naopako", rekao je Nehamer i obećao da će povodom toga pokrenuti nezavisnu istragu. Muškarac koji je pokušao da kupi municiju je samostalno izvršio teroristički napad, potvrdili su austrijski zvaničnici u srijedu, dok je odgovornost za napad preuzela grupa Islamska država. Austrijske vlasti kažu da je ubica bio naoružan automatskim oružjem, pištoljem i mačetom, kao i lažnim pojasom sa eksplozivom.

Izvor:RTCG