Neredi u parlamentu, loš sporazum o prekidu rata

Nakon što je premijer Jermenije Nikol Pašinjan potpisao sporazum o okončanju rata s Azerbejdžanom u Nagorno-Karabahu, na ulicama Jerevana su izbili nasilni protesti. Nezadovoljni građani su upali u zgradu državnih institucija i parlamenta, te razbijali sve pred sobom.

Oni su protestovali protiv odluke o okončanju rata u Nagorno-Karabahu, a pred zgradom vlade su probili policijski kordon i upali u zgradu, javlja TASS.

Nakon što je premijer proglasio sporazum o prekidu vatre o Nagorno-Karabahu, hiljade ljudi počelo se okupljati na Trgu Republike u centru Jerevana.

Policija nije koristila silu i pokušala je smiriti demonstrante. Neki od njih su pozivali da se krene prema rezidenciji vlade, gdje su smatrali da se nalazi lično premijer Pašinjan.

Prilikom upada u zgradu pretučen je predsjedavajući jermenskog parlamenta Ararat Mizojan, a na ulicama glavnog grada Jermenije su se čuli i pucnji.

Demonstranti su optužili premijera za izdaju, jer je potpisao, kako ga je nazvao, "bolan sporazum" kojim se okončavaju sukobi s Azerbejdžanom, a u svemu je posredovala Rusija.