Tinejdžer oslobođen optužbi za dvostruko ubistvo na protestima u Viskonsinu

Porota u američkom gradu Kenoši oslobodila je Kajla Ritenhausa (18) optužbi da je odgovoran za ubistvo dvojice muškaraca i pokušaj ubistva trećeg za vrijeme nemira na protestima za rasnu pravdu u Viskonsinu prošle godine, zaključujući da je reagovao u samoodbrani.

Porota je jednoglasno zaključila da Ritenhaus nije kriv na osnovu dvije tačke optužnice za ubistvo, jednu za pokušaj ubistva i dvije tačke za nesmotreno ugrožavanje javne bezbjednosti za vrijeme haotičnih uličnih protesta 25. avgusta prošle godine u gradu Kenoši, prenosi Glas Amerike.Uz snažno policijsko prisustvo, nekoliko desetina demonstranata je stajalo na stepenicama ispred sudnice nakon što je presuda pročitana.

Neki su nosili transparente podrške Ritenhausu, dok su drugi izražavali razočarenje.

“Srećni smo što Kajl može da nastavi svoj život kao bezbjedan i nedužan čovjek, ali u ovoj situaciji nema pobjednika, dvoje ljudi je izgubilo život i sasvim smo svjesni toga”, rekao je za agenciju Rojters portparol porodice Ritenhaus.Ritenhaus je poluautomatskim oružjem ubio Džozefa Rozenbauma (36) i Entonija Hubera (26) i ranio Gejdža Groskojca (28).

Izvor: Mina