Neredi u Roterdamu na antikovid protestu, ranjeno više osoba

Najmanje dvije osobe su ranjene nakon što je policija u holandskom gradu Roterdamu pucala iz vatrenog oružja tokom protesta zbog mjera protiv koronavirusa koji su održani u petak.

,,Demonstracije na ulici Coolsingel rezultirale su velikim neredima. Vatre su podmetnute na raznim mjestima, ispaljen je vatromet, a policija je ispalila nekoliko metaka u vazduh kako bi upozorila demonstrante”, navodi se u policijskom saopštenju.

Tokom sukoba zapaljena su policijska vozila, a na policajce su bacana pirotehnička i druga sredstva.Iz policije navode da su njihovi službenici morali pucati u vazduh i prema demonstrantima jer je situacija bila na rubu eskalacije i opasna po živote građana. Navode da je bilo i “direktnih hitaca”.

“Znamo da su najmanje dvije osobe ranjene, vjerovatno kao posljedica pucnjeva upozorenja, ali moramo dalje istražiti tačne uzroke”, rekla je portparolka policije Patricia Vesels, prenosi Reuters.U saopštenju na Tviteru /Twitter u subotu, policija Roterdama je saopštila da je najmanje sedam osoba povrijeđeno tokom demonstracija. Nijesu otkrili težinu ili prirodu povreda, ali su naveli da su povrijeđeni i policajci, a najmanje 20 osoba je uhapšeno nakon nereda.

Izvor: Mina