Štajnmajer ponovo predsjednik Njemačke

Frank-Valter Štajnmajer ponovo je danas izabran za predsjednika Njemačke, javljaju agencije.

To je drugi predsjednički mandat za socijaldemokratu Štajnmajera.

Štajnmajer je, u govoru u Saveznoj skupštini nakon izbora, kazao da je njegova odgovornost za sve ljude koji žve u Njemačkoj.

“Ja sam nestranačka ličnost, ali nisam neutralan kada je u pitanju demokratija. Ko se bori za demokratiju, mene će imati na svojoj strani. Ko god je napadne, imaće me za protivnika”, rekao je Štajnmajer, prenosi Tanjug.

Prije nego što je prvi put postao predsjednik 2017. godine, šezdesetšestogodišnji Štajnmajer je dva puta bio ministar spoljnih poslova u vladi kancelarke Angele Merkel, a ranije je bio šef kabineta Gerharda Šredera.

Njegov reizbor u Saveznoj skupštini bio je očekivan s obzirom na to da su njegovu kandidaturu podržale i stranke vladajuće koalicije i opozicioni blok Hrišćansko-demokratske i Hrišćansko-socijalne unije.

Savezna skupština Njemačke je poseban ustavni organ, koji se saziva radi izbora predsjednika, a sastoji se od članova Bundestaga i predstavnika regiona Njemačke, koje imenuju regionalni parlamenti.

Ovoga puta Saveznu skupštinu činila su 1.472 člana, a među imenovanim predstavnicima regiona bile su poznate ličnosti kao što su Merkel, suosnivač kompanije za razvoj vakcine protiv koronavirusa Ozlem Tjureči i selektor fudbalske reprezentacije Hansi Flik.

Izvor:mina