Bajden i Putin pristali na samit o Ukrajini

Predsjednik SAD-a Džozef Bajden prihvatio je u načelu samit o Ukrajini sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom na predlog francuskog predsjednika Emanuela Makrona, pod uslovom da Rusija nije do tada izvela invaziju na Ukrajinu, potvrdila je Bijela kuća.

SAD se angažuju za nastavak diplomatskih napora do trenutka dok ne počne invazija, rekla je u saopštenju portparolka Bijele kuće Džen Psaki."Predsjednik Bajden u načelu prihvata sastanak s predsjednikom Putinom...

ako nije bilo invazije. Takođe smo spremni da sprovedemo brze i oštre posljedice ako Rusija umjesto toga izabere rat", rekla je Psaki i dodala da Rusija izgleda nastavlja pripreme za vrlo skori napad velikih razmjera.Jelisejska palata je saopštila da su Bajden i Putin u načelu prihvatili takav jedan samit, i navela da će u drugom dijelu razgovori biti prošireni na sve strane uključene u ukrajinsku krizu.Francusko predsjedništvo takođe je upozorilo da takav razgovor može da biti održan samo ako Rusija ne napadne Ukrajinu.

Sadržaj samita će pripremiti državni sekretar SAD Entoni Blinken i njegov ruski kolega Sergej Lavrov na sastanku u četvrtak, navela je Jelisejska palata.Objava je data nastavljenih uzajamnih optužbi Rusije i Ukrajine oko odgovornosti za borbe na separatističkom istoku Ukrajine.Poslije posjete Moskvi početkom februara Emanuel Makron uspio je da postigne tu diplomatsku pobjedu poslije dva razgovora u nedjelju sa Vladimirom Putinom.

Izvor: Rtcg