U Argentini 10 oficira osuđeno na doživotni zatvor zbog zločina tokom diktature

Argentinski sud osudio je deset

bivših pripadnika vojske i policije na doživotni zatvor za zločine počinjene tokom diktature od 1976. do 1983. godine, proglasivši ih krivima za ubistvo, otmicu, mučenje i silovanje.

Zločini su počinjeni u vojnom kompleksu u Kampo de Majo nad 350 ljudi, uključujući trudnice i zaposlene u nJemačkoj multinacionalnoj kompaniji „Mercedes Benz“.Čitanje jednoglasne presude optuženi su pratili video-linkom dok je sudnica bila puna ljudi bliskih žrtvama i članova organizacija za ljudska prava.Među 350 žrtava bilo je 14 trudnica čija su dJeca oteta odmah po rođenju. U Kampo de Majo je postojalo tajno porodilište u kome su se trudnice u zatvoru rađale u nehumanim uslovima, a zatim nestajale.

Organizacija Baka sa Svibanjskog trga tvrdi da je oko 400 djece rođeno u zatočeništvu tokom diktature i nezakonito predato drugim ljudima. Od njih je 130 saznalo njihovo pravo porijeklo.Među žrtvama su brojni radnici i sindikalni povjerenici fabrika koje se nalaze u industrijskoj zoni na sjeveru Buenos Ajresa, među kojima i zaposleni u fabrikama automobila „Mercedes Benz“ i američkog „Forda“.Sudski proces je počeo 2019. godine i uglavnom je vođen na daljinu zbog pandemije kovida 19.

izvor: rtcg