EU se ubrzano priprema za mogući potpuni prekid snabdijevanja ruskim gasom

Države EU ubrzavaju pripreme za mogući potpuni prekid snabdijevanja ruskim gasom, a Evropska komisija bi trebalo danas da iznese svoj krizni plan, objavio je ENR (European Newsroom), projekt 16 evropskih novinskih agencija, među kojima je i hrvatska Hina.

Prema planu EK, oko 11 milijardi kubnih metara gasa uštedjelo bi se ograničenjem grijanja i hlađenja u zgradama, između četiri i 40 milijardi kubnih metara uštedjelo bi se na smanjenju potrošnje gasa za proizvodnju električne energije, te oko 10 milijardi na smanjenju industrijske potražnje.

Predlog Komisije biće podloga za raspravu na vanrednom sastanku ministara za energiju koji je sazvan za 26. jul.O načinima štednje i stanju s popunjenošću zaliha gasa u Njemačkoj, Francuskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Španiji i Italiji, pišu u tekstu agencije dpa, AFP, Agerpress, Hina, STA, EFE i ANSA.Klaudija Kemfert, energetska stručnjakinja pri Njemačkom institutu za ekonomska istraživanja (DIW), rekla je da će vlada uspjeti da izbjegne nestašice ako bude započela odnose s drugim dobavljačima gasa osim Rusije, stalno punila skladišta i podsticala javnost da štedi gas.„Ako se ispune tri uslova, ne vidim da ćemo se zapravo morati suočiti s nestašicom gasa“, rekla je Kemfert.Njemački alternativni izvori za konvencionalni prirodni gas do sada su uglavnom bili Holandija i Norveška.Što se tiče tečnog prirodnog gasa (LNG), ministar ekonomije Robert Habek pokušao je da uspostavi nove odnose snabdevanja za vrijeme proljećne posjete Kataru. Hoće li, kada i koliko još gasa stvarno doći iz Emirata, tek treba vidjeti.

Izvor: Rtcg