Savjet bezbjednosti UN-a sjutra o nasilju u pojazu Gaze

Savjet bezbjednosti UN-a održaće sjutra hitan sastanak iza zatvorenih vrata da diskutuje o najnovijoj eskalaciji sukoba Izraela i palestinskog Islamskog džihada u pojasu Gaze, saopštio je palestinski ambasador u UN Rijad Mansur.

Sastanak su zatražili Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), član SB UN, zajedno sa Kinom, Francuskom, Irskom, Norveškom, navedeno je u saopštenju direktorke za strateške komunikacije Ministarstva spoljnih poslova Emirata Afre Mahaš al-Hameli.

"Ujedinjeni Arapski Emirati su naglasili potrebu da se obnovi zatišje u pojasu Gaze, smanji eskalacija i sačuvaju životi civila", rekla je ona i dodala da Abu Dabi "izražava duboku zabrinutost za trenutnu eskalaciju i poziva na maksimalnu uzdržanost kako bi se spriječilo uvlačenje u nove nivoe nasilja i nestabilnosti".

Na sastanku u ponedjeljak članovi Savjeta bezbjednosti razgovaraće o najnovijem razvoju događaja i kako da se "podrže međunarodni napori da se postigne sveobuhvatan i pravedan mir", prenijeli su izraelski mediji.

Odluka o sastanku donijeta je nekoliko sati pošto se palestinska misija u UN obratila članovima SB UN i pozvala ih da, kako je navedeno u saopštenju kabineta palestinskog ambasadora "preuzmu (svoje) odgovornosti da zaustave izraelsku agresiju protiv palestinskog naroda u pojasu Gaze i obezbijede međunarodnu zaštitu za palestinski narod".

Sukob Izraela i Islamskog džihada u pojasu Gaze započeo je u petak popodne izraelskim napadima iz vazduha na tu palestinsku teritoriju

Izvor:rtcg