Stupio na snagu prekid vatre između Izraela i PIDŽ

Primirje između Izraela i ekstremističke organizacije Palestinski islamski džihad (PIDŽ) u pojasu Gaze stupilo je na snagu, u pokušaju da se okonča trodnevni oružani sukob u kojem su poginuli desetine Palestinaca.

Teška raketna vatra iz Gaze na Sderot, Aškelon, Beršebu i druge lokalne zajednice nastavljena je sve do nekoliko minuta prije 23 sata i 30 minuta.Neke rakete su ispaljene i 20 minuta nakon što je primirje stupilo na snagu, prenosi Tajms of Izrael.

Kako se navodi, nije bilo jasno da li je to značilo da je primirje narušeno i da će se borbe nastaviti, imajući u vidu da su se prethodne izraelske operacije u pojasu Gaze na sličan način završile prekidima vatre, u kojima je došlo do nekih razmjena vatre i nakon što je sporazum stupio na snagu.

Izraelske vojne snage nijesu rizikovale već su najavile da uprkos prekidu vatre do jutra ograničavaju okupljanja i aktivnosti na javni mjestima i u područjima iz kojih su ispaljivane rakete.Mediji su preneli da prekid vatre, uz posredovanje Egipta, uključuje i obećanje Egipćana da će se angažovati na oslobađanju nekoliko istaknutih članova PIDŽ koji se nalaze u izraelskom pritvoru.

Trodnevni oružani sukob u pojasu Gaze bio je najžešći izraelsko-palestinski okršaj od prošlogodišnjeg 11-dnevnog rata između palestinskog Hamasa i Izraela i poremetio je živote stotina hiljada Palestinaca dodatno doprinoseći razaranju i siromaštvu u pojasu Gaze.

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopštilo je da je broj poginulih u izraelskim napadima porastao na 41, a među žrtvama je i 15-oro djece i četiri žene, javila je ranije Anadolija.

U saopštenju je navedeno je da je broj ranjenih porastao na 311, ali nijesu iznijeti detaljniji podaci o težini povreda.Vladajući Hamas u Gazi držao se po strani, vjerovatno strijepeći od izraelskih represalija i poništavanja ekonomskih sporazuma sa Izraelom, uključujući i izdavanje izraelskih radnih dozvola za hiljade stanovnika Gaze.

Izvor:mina