U Jemenu više od 50 mrtvih za dva dana

Više od 50 osoba, među kojima i civili, poginulo je u posljednja dva dana napada u Hodeidi, gradu na zapadu Jemena gdje su šiitski pobunjenici pojačali pozicije, saopštili su danas izvori bliski vojsci.

U Hodeidi se vode intenzivne borbe između pripadnika jemenskih snaga bezbjednosti i pobunjenika plemena Huti koji su iskopali rovove oko grada, naveli su očevici i dodali da su pobunjenici blokirali brojne puteve.

Šiitski pobunjenici takođe dovode pojačanje u ljudstvu, naveli su izvori bliski vojsci.Luka Hodeida, za čiju se kontrolu bore snage koje podržavaju saudijska koalicija i šiitski pobunjenici plemena Huti, služi kao ulazna tačka za 70 odsto uvoza Jemena koji je na ivici gladi.

U Jemenu je u građanskom ratu od marta 2015. poginulo oko 10.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbjeglištvu.

Jemen, koji je pogođen teškom humanitarnom krizom, važi za jednu od najsiromašnijih zemalja na Bliskom istoku.Pored sukoba i gladi, u Jemenu je prošle godine bila epidemija kolere.

Izvor:beta