EK analizira njemački sporazum o migracijama

Evropska komisija (EK) analizira njemački sporazum o migracijama, postignut nakon što je njemačka kancelarka, Angela Merkel okončala krizu svoje vlade.

Merkel je sa članovima mlađe konzervativne partije postigla sporazum o uspostavljanju tranzitnih kampova za migrante na njemačko-austrijskoj granici, prenosi Tanjug.

Komentarišući da li je sporazum članova vladajuće koalicije u Njemačkoj u skladu sa zakonima Evropske unije (EU), neimenovani evropski zvaničnik, rekao je da pravna služba EK razmatra njemački dokument.

On je kazao da zakoni EU o azilskim procedurama predviđaju tranzitne zone na tlu država članica u kojima bi se mogli rješavati slučajevi tražilaca azila.

Merkel je na kriznom sastanku sa sestrinskom bavarskom partijom CSU, poslije "teške borbe", postigla kompromis o migraciji.

„Koji predviđa uspostavljanje tranzitnih centara na granici Njemačke sa Austrijom, a iz tih centara će migranti biti vraćeni u zemlje u kojima su prethodno registrovani“, kazala je Merkel.

Tako je, kako je rekla, sačuvan duh partnerstva u EU.Prema njenim riječima, istovremeno će biti preduzete nacionalne mjere kako bi se bolje upravljalo migracijom.

Lider CSU, Horst Zehofer, kazao je da je postignut dogovor o mogućnostima sprečavanja ilegalne imigracije na granici između Njemačke i Austrije i dodao da ostaje ministar unutrašnjih poslova.

Izvor:beta