Ako želite da prođete ovom ulicom morate da platite

Turisti bi uskoro mogli biti primorani da rezervišu i plaćaju vožnju kroz svjetski poznatu, krivudavu ulicu.

Riječ je o ulici Lombard u San Francisku. Poslanici Parlamenta Kalifornije su odobrili zakon kojim se San Francisku daje ovlašćenje za uvođenje sistema naplate i rezervacija za prolazak kroz “Lombard strit”.

Prijedlog tog zakona tek treba da potpiše guverner Gevin Njusom. Uprava za saobraćaj Okruga San Francisko preporučila je da tarifa za prolazak automobilom kroz najkrivudaviju ulicu svijeta bude pet dolara (4,5 eura) radnim danom, a 10 dolara (devet eura) vikendom i praznikom.

Bogati stanovnici tog brda gdje su kuće među najskupljima u tom gradu, kažu da se njihova živopisna ulica Lombard, bogato ukrašena cvijećem koje oni njeguju, pretvorila u “nepodnošljiv pretrpani zabavni park”.

Oni godinama pozivaju vlasti da riješe probleme zbog danonoćne saobraćajne gužve radoznalaca, gomilanja smeća koje se baca iz automobila i upadanja turista u njihova privatna dvorišta.

Zvaničnici grada zaduženi za turizam procjenjuju da bar 6.000 ljudi dnevno tokom ljeta prođe kroz tu tijesnu, strmu, krivudavu, jednosmjernu ulicu, dugačku jedva 180 metara, a red automobila koji čekaju da njome prođu se na brdu proteže unedogled.

Izvor: Cdm