Pročitajte zašto ne treba bacati koru pomorandže

Ukoliko spadate u grupu ljudi koji poslije konzumiranja pomorandže obično bace njenu koru, nemojte to više da radite.

Kora pomorandže ima brojna ljekovita svojstva, a možete da je primijenite i u svom domaćinstvu.

Ako su se u vašem frižideru pojavili neugodni mirisi, krajnje je vrijeme da iskoristite koru pomorandže. Sve što je potrebno je da koru pomorandže posolite i stavite u frižider.

„So će apsorbovati miris i vlagu, a pomorandžina kora ostaviće svjež miris citrusa“, kažu stručnjaci.

Pomoću pomorandžine kore možete očistiti drvene površine u svom domu. Koru pomorandže stavite u teglu pa prelijte sirćetom. Smjesu ostavite da odstoji dvije nedjelje, a na kraju ćete imati potpuno prirodno, netoksično sredstvo za čišćenje.

Tečnost procijedite, prespite u bocu sa raspršivačem i počnite sa čišćenjem. Osim drvenih površina, pomoću ovog sredstva možete očistiti i mrlje od kamenca.

Pomorandžinu koru možete iskoristiti i da osvježite prostorije u kojima boravite ili ormar sa odjećom. Potrebno je da koru pomorandže zamotate krpom ili nekim starim odijevnim predmetom i ostavite bilo gdje u ormar.

Pomorandžina kora sadrži 90 do 95 odsto limonena, hemikalije koja je toksična za komarce, muve i ostale bube. Jednostavno, pomorandžinu koru stavite u blizini vrata i prozora i na jednostavan i krajnje jeftin način otjerajte bube iz svog doma. Kako biste spriječili ujede komaraca pomorandžinu koru možete utrljati na tijelo ili unaprijed pripremiti losion tako što ćete osušiti koru, samljeti je i onda pomiješati sa vodom.

Izvor: Analitika