Tajlandska masaža na listi nematerijalne baštine Uneska

Nuad, hiljadugodišnja vještina tajlandske masaže upisana je u četvrtak na sastanku u Bogoti na listu nematerijalne baštine UNESCO-a.

Budistički ljekari i monasi prenijeli su Nuad iz Indije prije oko 2.500 godina. Ta se vještina dugo prenosila usmeno s učitelja na učenika u hramovima, a zatim i u porodicama. U 19. vijeku na nagovor kralja Rame III naučnici su svoja teoretska saznanja ugravirali u kamenje.

Ali, trebalo je pričekati da se osnuje škola hrama ležećeg Bude (Wat Pot) iz Bangkoka 1962. da bi se ta tehnika postepeno proširila na Zapad gdje su danas brojni saloni tajlandske masaže.

Masaža se sastoji od pritisaka šakama, laktovima, koljenima i stopalima, kao i istezanja. Učenici to umijeće savladavaju u više desetina etapa koje se savršeno poklapaju s deset energetskih linija tijela. Terapeut sistematskim, ritmičkim pritiscima koji slijede energetske kanale po tijelu, rukama, stopalima, laktovima i težinom svog tijela stimuliše različita područja.

Energetski tokovi nalaze se oko dva centimetra ispod kože i zbog toga je potrebno koristiti pritisak koji će biti dovoljno dubok da stimuliše protok energije u njima. Taj se pritisak reguliše u skladu s fizičkom kondicijom i konstitucijom.

Tajlandska masaža je postala institucija na Tajlandu koja godišnje donosi nekoliko stotina miliona dolara prihoda. Posljednjih desetak godina Nuad se smatra kompletnim terapijskim tretmanom koji se sprovodi u više stotina bolnica tog kraljevstva.

Osim opuštajućih uživanja, brojna istraživanja su potvrdila da masaža ublažava bolove u leđima, probleme s cirkulacijom, glavobolju, nesanicu i anksioznost.

Ugled Nuada je okaljan tokom rata u Vijetnamu kada su američki vojnici dolazili na Tajland gdje su neki saloni nudili seksualne usluge

Izvor: Cdm.