Porodica koja je osvojila srca i djece i odraslih - Zavirite u park inspirisan dolinom Mumijevih(video)

U planinama Saitama u Japanu nalazi se park za djecu (i odrasle) inspirisan crtanom serijom i filmovima Mumijevi (Moomini).

Zabavni park Akebono Kodomo no Mori Koen poznat je kao Dolina Mumijevih, a u njemu se nalazi kuća inspirisana onom koju smo gledali u legendarnoj crtanoj seriji, svjetionik, mostovi, kućice na drveću…

U parku nema pravila, ni strogih čuvara reda. Budući da se nalazi u planinama, posjetioci imaju i više nego dovoljno prostora za uživanje, a nekolko staza vodi i u šumu do malog mosta i kućica na drveću.

Mumijevi su glavni likovi u knjizi i komičnom stripu finske ilustratorike i književnice Tove Jansson, originalno izdani u Švedskoj, a kasnije i u Finskoj. Pustolovna porodica skandinavskih trolova koji žive u kući u Dolini Mumijevih je osvojila srca djece ali i odraslih širom svijeta. Mumijevi su bili temelj za brojne animirane serije, filmove i zabavne parkove.

U BiHsu Mumijevi postali popularni početkom dvijehiljaditih. Mališani su gledali sinhronizaciju TV Bosne i Hercegovine, a iza likova stoje danas popularni glumci kao što su Senad Bašić (Faruk iz “Lud, zbunjen, normalan” koji je pozajmio glas Tata Mumiju), Dragan Marinković Maca (TV voditelj i sarajevski komičar koji je pozajmio glas Mumetu, ali i drugim sporednim likvima), Jasna Žalica (narator), Tatjana Šojić (znamo je kao Mariju iz “Lud, zbunjen, normalan”, a u “Mumijevima je bila gospođa Foks)…

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković