Svemir i Perseidi: Kiša meteora kao nijedna druga

Niko ne voli da hoda kroz oblak prašine i đubreta… ali nekada biste se iznenadili. Dok Zemlja kruži kroz oblake kosmičkih krhotina sredinom avgusta – noćno nebo će zasijati.

Ovo je jedinstvena prilika da uživate u prizoru zvijezda padalica, i, ako baš imate sreće, možda vidite i neku vatrenu loptu.

Šta su Perseidi?

Sve počinje Svift Tatlovom kometom koja kruži u svojoj orbiti oko Sunca – baš kao i Zemlja, samo pod uglom.

„Ono što se dešava jeste da, svake godine, Zemlja uleti u orbitu komete i među sve krhotine koje ona ostavlja”, objašnjava astronom Edvard Blumer, iz Kraljevskog Grinvič muzeja.

Kako ovaj kosmički šut – led, prašina i komadići stijene veličine zrna pirinča – udaraju u gornje slojeve atmosfere, „ona zapanjuje zasvijetli, čak i ako to ponekad traje samo djelić sekunde”, kaže Blumer.

Razlog zbog kojih je ova kiša meteora Perseida toliko specifična jeste zato što je „jasno vidljiva i iako vrhunac dostiže sredinom avgusta, moguće je vidjeti je već krajem jula”, dodaje.

Možete se vidjeti golim okom i vrijedi pogledati nebo nekoliko noći zaredom, jer možda vas i nagradi.

Nekada se pojavi veće parče komete i „ako imate sreće, možda vidite čudnu, ali ipak spektakularnu vatrenu loptu”, dodaje Blumer, koji je nakon godina posmatranja uspio da je vidi samo u djeliću sekunde.

Da li vrijedi?

“Apsolutno”, kaže Blumer. „Samo ugasite sva svijetla i uživajte”.

Perseidi su kao prirodni vatromet. A toliko je učestalo, da opušteni posmatrač može da uoči čak 100 zvijezda padalica za sat vremena.

I kako meteori ulijeću u zemljinu atmosferu pri brzini od 215.000 kilometara na čas, ne predstavljaju nikakvu prijetnju.

„Počastite sebe, raširite ćebe i pogledajte u nebo”, kaže Blumer.

„Nevjerovatno je opuštajuće – i može se vidjeti s bilo koje tačke na svijetu.”

Savjeti za uživanje u Perseidima

Astronom Edvard Blumer preporučuje:

Nađite veliku čistinu na kojoj će se iznad vas naći prostrano čisto nebo. Gledajte ka istoku, sjeveroistoku. Ako poznajete zvijezde, gledajte ka Perseju, u blizini Kasiopeje. Ako imate poteškoća, koristite aplikaciju.

Posmatranje je bilo lakše prije pandemije, ali i dalje možete to da radite održavajući socijalnu distancu.

Izaberite mjesto u sumrak, raširite ćebe, i sačekajte potpuni mrak. Morate da ugasite sva svijetla. Mobilne telefone i bilo koje druge izvore svjetlosti.

Opustite se i uživajte. Vidjećete oko 100 meteora u minutu, a možda i neke vatrene lopte.

Zašto se tako zove?

“Zovemo ih Perseid jer zvijezde padalice potiču iz sazvježđa Perse”, kaže Blumer ali fenomen opažaju i različito imenuju brojne kulture.

U katoličkoj tradiciji se zovu i Suze Svetog Lavrentija.

Kako je ovaj svetac navodno živ spaljen desetog avgusta, prema mediteranskom folkloru, zvijezde padalice predstavljaju opiljke iz te vatre.

Ali mnogo prije Rimljana, drugi narodi poput Persijanaca, Egipćana, Vavilonaca i Japanaca su detaljno bilježili kiše meteora.

Vjeruje se da su Perseidi prvi put zabilježeni u u Kini kada su astronomi 36 godine N.E. o noći kada je „više od 100 meteora nadlijetalo”.

 

Izvor I foto:CdM

Tekst objavila:Jasminka Mulić