Princezin hram u Indiji: 33 hiljade nevjerovatnih skulptura u čast princeze

Jedno od najljepših hinduističkih vjerskih zdanja nalazi se u Maduraiju, a podignuto je u čast princeze Meenakshi, koja se prema legendi na ovom mjestu vjenčala sa bogom Šivom.

Ako imate priliku da otputujete u Indiju, ne propustite da posjetite hram Meenakshi u Maduariju, koji je sa 33.000 hiljade nevjerovatnih skulptura pravi primjer velike graditeljske vještine drevne Indije.

Princeza Meenakshi, nevjesta hinduističkog boga Šive, u stvari je zemaljski lik hinduističke boginje Parvati i jedna od rijetkih ženskih osoba kojoj su hinduisti posvetili cio hram, i to ne bilo kakav. U pitanju je jedan od najljepših hramova u južnoj Indiji, koji je podignut u centru 2.500 godina starog grada Maduraija.

U najvišem tornju smještena je Dvorana hiljadu stupova u kojoj se nalazi 985 umjetnički izrezbarenih stupova, kao i brojne slike i ikone bogova i boginja. U ovoj čarobnoj dvorani je i muzej u kojem se posjetioci mogu upoznati sa 1.200 godina dugom istorijom zdanja.

Svake godine u aprilu u hramu i oko njega se održava veliki festival „Meenakshi Thirukalyanam”, koji slavi vjenčanje božanskog para. Prema legendi, princeza se upravo na ovom mjestu udala za vrhovnog hinduističkog boga Šivu.

U kompleksu hrama nalazi se i bazen u kojem se hodočasnici kupaju u svetoj vodi. Svaki dan ovaj prelijepi Šivin hram pohodi više od 15.000 ljudi, a petkom ga posjeti čak 25.000.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković