Australijski atletičar uradio 3.182 skleka za sat vremena

Danijel Skali, australijski atletičar upisao se u Ginisovu knjigu svjetskih rekorda nakon što je za sat vremena napravio 3.182 skleka.

Uprkos tome što je imao osjećaj da mu ruke gore i da će mu otpasti, ovaj 29-godišnjak nije želio da odustane.

"Toliko sam zahvalan što je moja prijava odobrena", rekao je Skali nakon što su suci pregledali snimak njegovog poduhvata.

Dosadašnji rekord držao je Australijanac Džarad Jang koji je 2020. napravio 2.806 sklekova. Godinu kasnije oborio ga je Tšan Džonson s 3.050 ponavljanja, ali je Jang iste godine vratio svoj naslov sa 3.054 ponavljanja.

Skaliju ovo nije prvi Ginisov svjetski rekord. 2021. godine dobio je priznanje za držanje najdužeg planka na svijetu u trajanju od 9 sati i 30 minuta.

Prema Ginisu, Daniel boluje od CRPS-a (kompleksni regionalni sindrom boli), koji je počeo kada je slomio ruku u dobi od 12 godina.

"Mozak šalje pogrešne poruke mojoj ruci, koja je bila slomljena. Dakle, sve poput blagog dodira, pokreta, vjetra ili vode će mi uzrokovati bol", kazao je Daniel u videu govoreći o učinku CRPS-a na njegov život.

Odrastanje mu je bilo teško, jer često nije mogao izaći iz kuće zbog hronične, neizlječive boli uzrokovane CRPS-om. Morao je biti hospitalizovan mjesecima kako bi mu se dala lokalna anestezija na njegovu ozlijeđenu ruku, kako bi se ublažila bol.

Video njegovih sklekova do sada je na YouTubeu skupio gotovo 125.000 pregleda.

Izvor i foto: RTCG

Tekst objavila: Ljilja Brajković