Da li su veze sa većom razlikom u godinama zdravije? Naučnici došli do odgovora

Stara izreka, „godine su samo broj“, u mnogim slučajevima može da bude apsolutno tačna

Ako pogledate  krug svoje porodice i prijatelja, vjerovatno ćete da shvatite da poznajete par sa nešto većom razlikom u godinama.

Kroz istoriju je bilo tišičnije da je muškarac nekoliko godina stariji od žene, mada sve je češća i obrnuta situacija.

Prema Journal of Popular Economics, studija koja je merila heteroseksualne parove različitog uzrasta imala je neke zanimljive nalaze. Najidealniji jaz u godinama, prema istraživanju, bio je kada je muškarac bio stariji za jednu do tri godine. Kada je ta razlika dostigla četiri do šest godina, bilo je manje zadovoljstva u vezi, a brojke su se pogoršavale kako se razlika u godinama povećavala u posljednjih sedam godina.

Iako godine nisu jedini faktor u raskidu bilo koje veze, one mogu da doprinesu faktorima koji otežavaju vezu.

Ono što je najvažnije u vezi prevazilazi godine

Možda nije iznenađujuće da je mlađi partner skloniji da bude nesrećniji i nezadovoljniji od starijeg partnera, bez obzira na pol, prema Journal of Popular Economics. Ono što drugi misle o vašoj vezi takođe može da irga ulogu.

- Svaki par koji je suočen sa ispitivanjem i diskriminacijom mora da radi mnogo više da bi uspostavio jaku vezu koja im pomaže da se izbore. Zdrava veza zahtijeva kompatibilnost, emocionalnu zrelost i kompromis, što može biti važnije od nečijih godina  - kaže dr Majk Meknulti .

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković