Mask: Tesla će 8. avgusta predstaviti robotaksi

Američki proizvođač električnih vozila Tesla planira da predstavi svoj dugo obećavani samovozeći "Robotaksi" 8. avgusta, najavio je šef kompanije Ilon Mask. Mask nije dao druge detalje u vrlo kratkoj objavi na "Iksu", društvenoj mreži u njegovom vlasništvu.

Prema ranijim izjavama, autonomno vozilo temeljiće se na novoj tehničkoj platformi koja će proizvodnju učiniti učinkovitijom i isplativijom.

Mask već godinama obećava da će Tesle voziti autonomno te da će to radikalno promijeniti vrijednost automobila i poslovni model.

Druge kompanije su već lansirale samovozeća taksi vozila

Trenutno Teslina takozvana tehnologija „autopilota“ u električnim automobilima funkcioniše kao sistem pomoći vozaču koji zahtijeva kontrolu i intervenciju čoveka za volanom.

Druge kompanije već su lansirale samovozeća taksi vozila, uključujući Guglovu filijalu „Waymo“. Mask insistira da će Teslin samovozeći taksi koristiti samo kamere, a ne skuplje laserske radare, kako bi skenirao okolinu vozila.

Teslin pristup u vezi autonomnih vozila kontroverzan među stručnjacima

Mask insistira da će Teslin samovozeći taksi koristiti samo kamere, a ne skuplje laserske radare, kako bi skenirao okolinu vozila. Taj Teslin pristup je kontroverzan među stručnjacima.

U prošlosti su se nesreće događale nakon što je Tesline kamere zaslijepilo sunce, a da su se pritom vozači previše oslanjali na tehnologiju.

Izvor:Analitika

Foto: Nova

Tekst objavila:Ljilja Brajković