Odjeća princeze Dajane : Plava haljina bi mogla dostići cijenu od 400.000 dolara

Sako svijetložute boje, postavljen na ramenima i ukrašen blještavim pozlaćenim dugmadima koji je princeza Dajana nosila na putovanju u Hong Kong 1989. biće jedan od njenih šest odjevnih predmeta izloženih u toj bivšoj britanskoj koloniji prije aukcije najavljene za jun.

Kolekcija haljina, cipela, torbi princeze od Velsa od četvrtka su izloženi u trgovačkom centru u Hong Kongu, pa idućih 12 dana, a potom se kolekcija seli u Irsku, sve do aukcije 27. juna.

Princeza Dajana, koja je stradala u saobraćajnoj nesreći 1997. u Parizu, diktirala je modu „svaki put kada se obukla i izašla“, rekao je Martin Nolan, direktor aukcijske kuće Julien’s, sa sjedištem u Kaliforniji.

Poznati sako u boji narcisa dizajnerke Ketrin Voker mogao bi da dostigne cijenu od 50.000 dolara, dok bi večernja plava haljina sa zvijezdama mogla dostići cijenu od 400.000 dolara.

Princeza je tu haljinu dizajnera Mareja Arbeida nosila na premijeri „Fantoma u operi“ 1986. na Vest Endu, u Londonu.

Takođe je izložena i večernja haljina dizajnera Viktora Edelsteina od svile i čipke, kao i cvjetna haljina Ketrin Valker koju je Dajana nosila 1991, na bdenju svog bliskog prijatelja Adriana Varda Džeksona.

U mali izložbeni prostor došlo je puno ljudi. Jedna od posjetilaca, 69-godišnja Fung, prisjetila se kako je gomila ljudi izašla na ulice Hong Konga kada je u taj grad 1989. stigla Dajana.

„Bila je harizmatična, brižna i posvećena dobrotvornom radu. Stoga je u Hong Kongu jako poštuju“, rekla je Fung.

Aukcijska kuća Julien’s je 2023. prodala jednu večernju haljinu princeze Dajane za rekordnih 1,14 miliona dolara.

Izvor:RTCG

Foto:ilustracija (LI CHI WA_CNS / imago stock&people / Profimedia)

Tekst objavila:Ljilja Brajković