Ovo je najpopularnije žensko ime u svijetu - Nosi snažnu simboliku

Žensko ime koje odoljeva svim trendovima nose i mnoge poznate i uspješne žene širom svijeta.

Jedno žensko ime je popularno već 100 godina! Cijeli vijek ga roditelji biraju za svoje ćerke, pa ga uzmite u obzir kada birate ime za svoju ćerkicu.

Najpopularnije u 20 zemalja

Žensko ime Sofija je najpopularnije na svijetu. To ime se isto izgovara na svim jezicima, a u čak 20 zemalja je među tri najčešća imena koja roditelji daju svojim ćerkama. Lako se izgovara na mnogim jezicima, zvuči isto u cijelom svijetu.

Do tog zaključka došla je američki stručnjak za imena Laura Vatenberg, koja navodi da najviše Sofija ima u Italiji, Meksiku, Rusiji i Americi.

„Zapanjujuće je da na toliko različitih jezika i u toliko različitih kultura jedno ime zvuči isto“, izjavila je Laura Vatenberg.

Djevojčice koje ga nose su pametne

Meksiko, Rusija, Argentina, Italija, Švajcarska, Estonija, Čile i Slovačka su zemlje u kojima roditelji svojim djevojčicama najčešće daju ime Sofija. U čak 20 zemalja Sofija je među tri najpopularnija imena.

Sofija na grčkom znači mudrost, a tajna popularnosti tog imena za djevojčice je delom u tome što se na različitim jezicima isto izgovara. Neki njegovu popularnost povezuju s poznatim damama, poput Sofije Vergare, Sofije Loren, Sofije Riči.

 

Foto: Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay