Koliko mačića mogu imati mačke?

Mačke uvijek okote više mačića, što se naziva leglom, međutim, broj mačića može varirati u zavisnosti od određenih faktora.

Opšte zdravlje i pasmina vaše mačke uticaće na to koliko će trajati gestacijsko razdoblje. Moguće je da će trajati svega 52 dana, ali postoje i slučajevi u kojima potraje i 74 dana.

Dobijanje na težini, povećanje bradavica, veći apetit i promjene u ponašanju sugerisaće da vaša mačka očekuje mačiće.

Ipak, sve mačke neće pokazivati jednake znakove, pa je bitno držati svoju mačku na oku ako sumnjate da bi mogla biti gravidna.

Ako je mačka prvi put gravidna, velike su šanse da neće imati mnogo mačića, prenosi Index.

Dob mačke jedan je od najznačajnijih faktora prema kojima možete predvidjeti broj mačića. Starije mačke obično imaju veća legla. Takođe, na veličinu legla utiče i pasmina mačke, pa će pasmine mačaka poput burmanske, abesinske, perzijske i sijamske mačke imati nešto veća legla.

Važan faktor jeste i opšte zdravlje vaše mačke. Potpuno zdrave mačke koje se hrane primjerenom hranom obično će imati veća legla od onih koje se suočavaju s zdravstvenim problemima ili doživljavaju veće količine stresa.

Zapravo, u početku nikada ne možete tačno znati koliko će mačića dobiti, ali postoje određeni pokazatelji koji će dati mogući približan broj. Tek oko tridesetog dana gravidnosti vaše mačke moći ćete napraviti najsigurniju metodu provjere – ultrazvučni pregled.

Izvor:Nezavisne novine

 Foto: Pexels/Ilustracija 

Tekst objavila:Ljilja Brajković