O rodnoj ravnopravnosti na današnjem panelu u Bijelom Polju

Panel diskusija ,,Žene u fokusu-uticaj i posljedice COVID19 iz ugla rodne ravnopravnosti” organizovana je danas u okviru projekta ,,Jačanje rodne perspektive  na lokalnom nivou“, koji realizuje Udruženje za razvoj civilnog društva.

Cilj projekta je doprinos implementaciji politika rodne ravnopravnosti, kazala je izvršna direktorica Udruženja za razvoj civilnog društva, Mirsala Tomić.

,,Kroz ovakve događaje potrebno je da unaprijedimo informisanost, razmijenimo iskustva, iznesemo stavove i konkretne prijedloge predstavnika relevantnih subjekata u našoj opštini. Koliko god da smo zainteresovani za konkretne stvari i pojedine aktivnosti u okviru rodne ravnopravnosti, potrebno je uvijek organizovati ovakve radionice i panele kako bismo došli do određenih prijedloga koje ćemo uvrstiti u strateške dokumente lokalnih zajednica, kako bi na taj način unaprijedili svoj rad“, dodala je Tomić.

Najavila je da će u okviru projekta biti organizovane i dvodnevne obuke na temu ,,Rodno budžetiranje i podnošenje rodno budžetskih inicijativa“, koje su, kako je kazala, vezane za povećanje podsticaja  ekonomskog osnaživanja žena na selu.

Predsjednica Skupštine Opštine, Nemša Omerhodžić, kazala je na današnjem panelu da su vrijeme i dešavanja tokom situacije korona virusa itekako unazadile rodnu ravnopravnost.

,,Opština Bijelo Polje otvorila je Kancelariju za rodnu ravnopravnost, Savjet za rodnu ravnopravnost i na prošloj sjednici lokalnog parlamenta usvojili smo akcioni plan za brži razvoj rodne ravnopravnosti. Žene u Crnoj Gori predstavljaju važan faktor i potencijal za razvoj države, i društvo treba da se bavi tim pitanjima, i da se na lokalnom nivou fokusiramo na našu sredinu kako bi potencijal pretvorili u resurs, i na taj način osnažili ženu u Bijelom Polju“, istakla je Omerhodžić.

Današnjoj panel diskusiji prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, opštinskih kancelarija, Biroa rada Bijelo Polje, obrazovnih ustanova, NVO, medija, preduzetnica i nezaposlene žene.

Psihološkinja, Nataša Vuković, trenerica rodne ravnopravnosti u Javnoj upravi i političkim partijama, kazala je da pokazatelji rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori nijesu dobri.

,,Jeste se dosta učinilo, ali, treba se zapitati gdje su, i da li su žene ravnopravne. Jeste da one polako osvajaju put, i to najviše u sferi obrazovanja. Naše cjelokupno društvo ne pruža dovoljno šanse ženama da mogu nesmetano da napreduju  u karijeri, a pritom da zadovolje svoje lične i porodične želje“, dodala je Vuković.

Predsjednica SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja, Nada Ristanović, kazala je da se svi moraju uključiti u rješavanje pitanja ravnopravnosti.

,,Centralizacija podrazumijeva rad institucija, javnih ustanova na lokalnom i nacionalnom nivou, i to zakonski jeste pokriveno mnogim planovima i strategijama, ali realizacija svega centralizovanog nije zadovoljavajuća“, dodala je Ristanović.

Moderator današnje panel diskusije bila je Ajsela Madžgalj, koja je kazala da je potrebno stvarati jednake mogućnosti za aktivno učešće muškaraca i žena u kreiranju i odlučivanju lokalnih politika.

Projekat ,,Jačanje rodne perspektive  na lokalnom nivou“, realizuje se u Bijelom Polju, Plavu i Mojkovcu.

 

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE