NVO Bjelopoljski demokratski centar: Subvencije za grijanje na pelet i drva dodijeliti najugroženijim kategorijama društva

Bjelopoljski demokratski centar podržava sve inicijative lokalne samouprave i političkih partija usmjerene ka pomoći i podršci građanima, usljed porasta cijena peleta i drva za ogrijev, saopštili su iz ove nevladine organizacije.

„Ovih dana potiču razne inicijative od strane političkih partija u vezi enormnih skokova cijena peleta i ogrijevnog drveta.Podržavamo sve te inicijative, jer se moramo se fokusirati i pokušati da obezbijedimo optimalne uslove za život svih  građana. Kada su u pitanju subvencije koje namjerava Opština Bijelo Polje da dodijeli građanima koji se griju na pelet moramo uzeti u obzir činjenicu da u Bijelom Polju ima 1000 domaćinstava koja se griju na pelet, te potrebna   sredstva za subvenciju iznose 250000 eura, a većina domaćinstava koja se griju na pelet su korisnici kredita za kupovinu peći za grijanje na pelet, koje im  je subvencionirala država“, navodi se između ostalog u saopštenju NVO Bjelopoljski demokratski centar.

Oni ističu da se ti mjerama doprinosi smanjenju socijalnog jaza, sprečavanju  širenja siromaštva i pomaganju onih koji žive u stanju socijalnih potreba.

„NVO Bjelopoljski demokratski centar će se zalagati da ukoliko Opština Bijelo Polje  odluči da dodijeli subvencije za grijanje na pelet  isključivo se vodi socijalnim kartonom građana. Ne smijemo i nećemo dozvoliti da oni koji su imućni, oni koji imaju milione, oni koji su na visokim pozicijama u državi dobiju još, a penzioneri, nezaposleni korisnici socijalnih davanja ne dobiju ništa. Takođe treba napomenuti da korisnici socijalnih davanja, nezaposleni, građani koji žive na ruralnim područjima isključivo se griju na drža za ogrijev  čija je cijena emormno skočila i kreće se između 50 i 60 eura za jedan metar kubni,  pa se postavlja prosto pitanje šta ćemo da radimo sa ovom kategorijom društva? Moramo biti fleksibilniji više nego ikada, moramo pomoći najranjivijim kategorijama društva“, poručuju, između ostalog, iz NVO Bjelopoljski demokratski centar.

Izvor: Saopštenje NVO Bjelopoljski demokratski centar