Burdžović: Neka nas bajramski dani približe jedni drugima, budimo solidarni i mislimo na druge (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Pripadnici islamske vjeroispovijesti danas proslavljaju Kurban-bajram, a čestitku povodom ovog islamskog praznika uputio je i glavni imam Medžilsa Islamske zajednice, Enis ef. Burdžović.

On je svim pripadnicima Islama u Bijelom Polju i ostalim Bjelopoljcima širom svijeta, poželio mubarek hairli srećne bajramske dane, sa željom da ih upravo oni približe jedni drugima.

„Jer je čovjek koji voli čovjeka - ljudsko biće, kao najsavršeniju božiju tvorevinu, istovremeno bliži Bogu. Zato i ovi bajramski dani treba da nas približe jedni drugima, da ostvarimo tu bliskost, koja omogućava da budemo od koristi drugima. Samim tim i kurbanski bajram nosi tu simboliku žrtve i to je jedan od obreda ili propisa vjere, koji je star koliko i čovječanstvo. Od prvih sinova, Adema ili Adama, koji su prinijeli žrtvu Bogu, čovječanstvo nosi sa sobom taj gen, potrebu, da žrtvuje ono što mu je drago“, kazao je glavni imam Enis ef. Burdžović.

Kurban-bajram uči solidarnosti i spremnosti na žrtvu radi drugih, a Burdžović je istakao da ta žrtva ne treba da bude samo ritualna, već da se njome zaista pomogne.

„U najdraže stvari koje čovjek voli na ovom svijetu spada i imetak, zato i treba odvojiti dio novca za žrtvu, ali da ta žrtva nije samo ritulana i da nema samo za cilj da pokaže da je neko spreman da izgubi nešto, već u Islamu žrtvujemo kurban da bi pomogli drugima, čak i onima kojima nije toliko potrebna pomoć, jer svakom je drago da bude darivan, da mu se zakuca na vrata, poželi dobro, jer se  razmjenom tih kurbana ljudi više vole, cijene, uvažavaju“, rekao je Enis ef. Burdžović.

Glavni imam Medžilsa Islamske zajednice kazao je da u ovim kurbanskim danima, odnosno u danima Kurban i Hadžijskog bajrama, treba žrtvovati i svoju sebičnost i zle misli.

„Modernim jezikom rečeno, neutralisati tu lošu energiju prema drugima, i u drugačijem prepoznati šansu za zbližavanjem. Dakle, čovjek kada vidi nekog drugačijeg, nekog druge vjere, prilika je da ga upozna, a ne da ga nepoznajući mrzi, prezire. Koliko god vjerovao da je njegova vjera istinita, ta istinitost vodi upoznavanju, tome nas Kur’an uči. Gospodar svjetova kaže ’ja sam vas stvorio od jednog čovjeka i jedne žene i podijelio na plemena, rodove, narode, da biste se međusobno upoznavali, da bi vaše različitosti zapravo bile motiv da se zbližavate’. Tako i u ovim kurban-bajramskim danima iskoristimo priliku da se približimo onima koji su na margini društva, koji su zapostavljeni u bilo kom smislu i pogledu, pokušajmo da u danim bajramske radosti pomislimo i na njih, da ih obiđemo, jer nije pomoć uvijek samo materijalno, nekada je pomoć i lijepa riječ, pokazivanje interesovanja, to je nešto što treba i onima koji imaju i mnogo imetka“, naveo je Enis ef. Burdžović.

U svoje lično ime, kao i u ime Medžlisa Islamske zajednice, Burdžović je još jednom sve pripadnike Islama pozdravio porukom “Bajram Šerif Mubarek Olsun”.

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video:Vladimir Jelić