Predstava Bjelopoljskog pozorišta “Danilo” probudila emocije podgoričke publike

Melodrama Bjelopoljskog pozorišta „Danilo“, po tekstu i režiji Dragana Koprivice, sinoć je u velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ u Podgorici izazvala posebne emocije i suze brojnih gledateljki tokom izvođenja, kao i ovacije cjelokupne publike na kraju predstave.

Na inicijativu direktora bjelopoljskog Centra za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“, prof. Milka Kovačevića, ovaj komad je obnovljen nakon više od decenije, u želji da Bjelopoljsko pozorište na repertoaru opet ima ovo svoje kultno ostvarenje, a rezultati pokazuju da je riječ o pravoj odluci.

U svoj literarni i rediteljski fokus Koprivica je postavio neke segmente iz sudbine velikog Danila Kiša, i na biografske i literarne detalje nadogradio svoju viziju tragične sage o razaranju porodičnog gnijezda uz snažne emotivne reakcije likova drame.

Uz bogatu scenografiju, svjetlosne i tonske efekte, predstava je opčinila prisutne gledaoce u velikoj sali KIC-a, koji nijesu gledali klasični pozorišni komad, nego životni insert koji plijeni i poziva na očuvanje porodice, kao svetinje na našem duhovnom tlu.

Po riječima Koprivice, opet se pokazalo koliko je naš narod emotivan, i koliko se publika iskreno poistovjećuje sa likovima koji na sceni brane porodicu i porodičnu ljubav kao svetinju i smisao postojanja.

Po riječima reditelja, u ansamblu nije bilo slabog mjesta: maestralne role opet su ostvarili iskusni glumci, Slađana Bubanja Merdović, Jusuf Bajramspahić, Predrag Vukojević, Sanja Ćirović i Nela Terzić, a uz njih su zablistali i mladi talenti Sara Kurgaš, Mihailo Drobnjak i Milica Jeremić.

U junu, na ovogodišnjem 51. Festivalu dramskih amatera u Bijelom Polju predstava „Danilo“ je jednoglasnom odlukom Žirija proglašena za najbolju, a pojedinačne nagrade za najbolja glumačka ostvarenja dobili su Slađana Bubanja Merdović, Predrag Peđa Vukojević i Jusuf Bajramspahić.

Pobjedom na državnom festivalu „Danilo“ se kvalifikovao da predstavlja Crnu Goru na 65. Festivalu festivala u Trebinju, gdje se takmiče najbolje predstave zemalja regiona, eks-ju prostora. Upravo ovim komadom svečano će biti otvoren ugledni međunarodni Festival u Trebinju 20. jula, u velikoj dvorani trebinjskog Kulturnog centra, a Bjelopoljci će nastupati i na drugim festivalima u regionu, uz gostovanja po Crnoj Gori i šire.

Izvor:gradski.me

Foto:arhiva CzK