Bijelo Polje uskoro dobija kajakaški klub (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Centar za sport i rekreaciju i ove godine organizuje školu kajaka, koja će trajati od 15. jula do 1. septembra, a Bijelo Polje uskoro će dobiti i kajakaški klub, čime će se dodatno doprinijeti popularizaciji, afirmaciji i masovnosti ovog sporta, koji ima dugu tradiciju u našem gradu.

Gostujući u emisiji “Sport klub”, Radija Bijelo Polje, direktor Centra za sport i rekreaciju, Marko Maslovarić, i instruktor kajaka, Mirko Stanić, kazali su da će Lim, jedan od najljepših prirodnih dragulja Bijelog Polja, i ovoga ljeta biti mjesto okupljanja i druženja mladih, koji će imati priliku da nauče i savladaju tehnike veslanja i oprobaju se u kajakaštvu.

“S obzirom da je prošlogodišnja škola kajaka bila jako uspješna i to prvenstveno zahvaljujući Mirku Staniću, odlučili smo da je i ove godine organizujemo, tako da smo obezbijedili sve neophodne uslove, kako bi ona počela već 15. jula. Cilj, koji smo postavili još prošle godine, a koji se odnosi na popularizaciju kajaka i to prije svega kod mladih, već ostvarujemo, čemu svjedoči i velika zainteresovanost Bjelopoljaca, koji žele da se oprobaju u kajakaštvu”, kazao je Maslovarić.

Direktor Centra za sport i rekreaciju istakao je i da je škola kajaka besplatna.

“Broj mjesta je ograničen, zbog bezbjednosti svih polaznika, a prednost će imati oni koji su i prošle godine bili polaznici ove škole, kao i mališani, kojima je potrebna i saglasnost roditelja“, kazao je Maslovarić.

Sljedeći korak, kako je rekao Maslovarić, jeste i formiranje sportske organizacije, koja će se baviti popularizacijom kajakaštva, ali i ostalih sportova na vodi.

“Blizu smo ostvarenja i tog cilja, tako da ćemo uskoro imati kajakaški klub ili sportsko-rekreativno društvo. Imamo sve neophodne preduslove, već formiranu bazu članova, a radimo i na obnovi opreme, pa ćemo uskoro dobiti još četiri čamca.  Takođe, neophodna je i edukacija onih koji će se baviti trenerskim pozivom, a i za to imamo već spremne ljude, koji imaju znanje i kojima je potrebna samo još ta licenca. Tako da ćemo Ministarstvu sporta poslati  dopis i zahtjev za upis u registar sportskih organizacija, pa se nadamo da će taj klub ovog ljeta i zvanično početi sa radom”, naglasio je direktor Centra za sport i rekreaciju, Marko Maslovarić.

Istinski zaljubljenik u kajakaštvo i instruktor kajaka, Mirko Stanić, kazao je u emisiji “Sport klub” da se raduje ponovnom druženju sa mladim Bjelopoljcima koji žele da se oprobaju u kajakaštvu.

“Siguran sam da će ovogodišnja škola kajaka biti još uspješnija od prethodne, s obzirom da sada imamo i više iskustva, pa će biti lakše organizovati i podijeliti grupe, ali i osmisliti plan rada. Grupu od prošle godine ćemo izdvojiti, sa njima će raditi jedan instruktor, kako bi nesmetano obučavali početnike u ovom sportu, kojih će, siguran sam biti veliki broj. Tako da pozivam i sada sve zainteresovane da nam se pridruže, da osjete ljepotu ovog sporta, ali i rijeke Lim, te da zajedno na plaži Vidojevine provedemo i ovo ljeto”, kazao je Stanić.

Istakao je i da nema ljepše i zanimljivije rijeke za kajakaše od našeg Lima, ali i poručio roditeljima da ne treba da brinu za bezbjednost svoje djece, koja žele da se okušaju u ovom sportu.

“Bezbjednost svih polaznika škole je aposlutni prioritet, a mi imamo i svu neophodnu opremu, od  prsluka, kaciga, bova za spašavanje, kanua koji prate kajakše, do kajaka koji su nepotopljivi, tako da roditelji mogu da budu mirni, jer su djeca potpuno bezbjedna i sigurna”, naglasio je instruktor kajaka.

Stanić je kazao i da se već za dva, tri dana mogu savladiti osnovne tehnike veslanja.

“Već tada nauče da se održavaju na vodi, da drže pravac, a potom ide dalje usavrašvanje”, dodao je Stanić.

On je napomenuo da je kajakaški sport nekada u Bijelom Polju bio jako razvijen, te da su Bjelopoljci više puta bili i prvaci Crne Gore, ali i Jugoslavije.

“Da opet može biti tako, sigurni smo već sada, jer iznova organizujemo školu kajaka, a uskoro ćemo dobiti kajakaški klub, zahvaljujući Marku Maslovariću, Branku Vučetiću,  ali i ostalim ljudima koji žele takođe da učestvuju u ovoj priči, imaju i znanje, samo je potrebno da dobiju i formalno te licence, kako bi zvanično bili instruktori kajaka”, naglasio je Stanić.

Direktor Centra za sport i rekreaciju, Marko Maslovarić, najavio je i niz drugih aktivnosti, koje će obilježiti ovo sportsko ljeto u Bijelom Polju.

“Pored škole kajaka, istovremno planiramo i školu plivanja, koja je dio programa ‘Sport na Limu’, a u okviru kojeg će biti organizovano i takmičenje u ribolovu. Takođe, očekuju nas i MOSI igre, na kojima će Bijelo Polje predstavljati preko 80 sportsita, a koje će se održati u Novoj Varoši od 20. do 24. Zatim je 1. Avgusta planiran memoraijlni turnir u malom fudbalu “Vaso, Šaban, Momo”, potom i 3x3 turnir, “Bjelasica za sve”, a održaće se i treći seminar za sportske radnike”, najavio je Maslovarić.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević