Dragan Mitov Đurović: Biti u Bijelom Polju 13. jula je obaveza i svetkovina slobodarska (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Centralna proslava povodom Dana državnosti i Dana ustanka održaće se 13. jula u Bijelom Polju.

Dva najveća državotvorna datuma Crne Gore, koje je sudbina odredila u jedinstvenom 13. julu, biće obilježeni svečanom akademijom „Vječna je Crna Gora“, koju organizuju Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i Opština Bijelo Polje.

Gostujući u emisiji „Aktuelno“, Radija Bijelo Polje, generalni sekretar SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, Dragan Mitov Đurović, istakao je da je biti u Bijelom Polju 13. jula i obaveza i svetkovina slobodarska.

„Jer Bijelo Polje nije samo grad, već svijetla slobodarska tradicija. O tome svjedoči i podatak da je, shodno broju stanovnika na jugoslovenskim prostorima, najveći broj boraca za slobodu u Drugom svjestkom ratu bio iz Bihaća i Bijelog Polja. Tome svjedoči i Park heroja, svjedoči Rifat Burdžović Tršo, svjedoče i sjećanja na narodne heroje Milovana Jelića, Tomaša Žižića i Aleksu Beća Đilasa... Svjedoči i istorijska čitanka, zato je Savez boraca NOR-a i antifašista Crne Gore prije dvije godine i odlučio da centralna svečanost bude ovdje, ali nas je spriječila korona.Ipak, ovog 13. jula u Bijelom Polju ćemo biti svi zajedno, borci i antifašisti iz svih crnogorskih gradova, sa našim gostima i predstavnicima boračko-antifašistikih organizacija iz svih bivših jugoslovenskih republika“, kazao je Dragan Mitov Đurović.

Ipak, kako je poručio, nijedna pobjeda i poraz nijesu konačni, pa je na novim generacijama da nastave borbu protiv fašizma.

„Partizanska vojska, komunisti i vrhovni komandant Josip Broz Tito pobijedili su fašizam zajedno sa saveznicima. Oni su dobili svoju bitku, a na nama je, ne samo u Crnoj Gori, nego na bivšim jugoslovenskim prostorima, da dobijemo svoje bitke, a naša bitka je borba protiv neofašizma, zapravo protiv fašizma koji je preobučen,koji izgleda mnogo drugačije. I ne samo protiv tog oblika fašizma, nego i kada je riječ o vjerskim različitim zajednicama, o 'ribarima ljudskih duša', o uzimanju slobode svakom čovjeku i svakom narodu, a to se kratko zove primitivizam. Zato je veliki i poznati srpski pisac Milan Dedinac rekao 'da je obaveza svakog prosvijećenog čovjeka na Balkanu da se svim sredstvima, u svakoj prilici i na svakom mjestu bori protiv svih vidova primitivizma'.  Na našoj, odnosno našoj, na vašim i našim generacijama je i sada da čuvamo slogu, prijateljstvo, ljubav, zajednički život“, poručio je generalni sekretar SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

Crnoj Gori je u ovom, kao i u svakom trenutku, kako je istakao, neophodan zajednički pogled za dobro svih onih koji žive u našoj zemlji.

„I koji su obavezni da sačuvaju njenu samostalnost i neutralnost, ali i da narednim generacijama koje dolaze ostave ono što su nama ostavili partizani, ono što je nama ostavio Drugi svjetski rat i borba, a to je sloboda i mir. Za mir treba dati sve, a mir ni za što. Nije vrijeme da to rješavamo kao naši preci, puščanim cijevima, nego ljudskim razgovorom, dogovorom, da pozicije u društvu zauzimaju oni koji to zaslužuju. Za to se i zalaže Savez boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, naša ideja je jača od svih partijskih naredbi, naša ideja je antifašizam, napredak, naša ideja je ideja slobodnih ljudi, slobodnog čovjeka, slobodne i nezavisne, proevropske, odnosno evropske Crne Gore“, podvukao je Đurović.

On je zahvalio bjelopoljskoj lokalnoj samoupravi, na čelu sa predsjednikom Petrom Smolovićem, koji zajedno sa svim pratećim službama, ulaže napore kako bi se 13. jul obilježio na dostojanstven način.

„ I ovom prilikom zajednički upućujemo poziv svim dobronamjernim ljudima u Crnoj Gori, svima antifašistima, svim mladim ljudima koji žele u miru da obilježe dva velika datuma, a istovremneo i dan Saveza boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, da se 13. jula nađemo u Bijelom Polju. Kroz filmske poruke prisjetićemo se slavnih dana Narodnoslobodilačke borbe, prisjetićemo se Bijelog Polja u ratnim danim i njegovih heroja. Svoje poruke uputiće i borci koji su još uvijek među nama, a kojima će, kao i Udruženju boraca Bijelog Polja, tom prilikom biti uručena i priznanja - medalje 'Borac protiv fašizma'. Planirana su i obraćanja, a u kulturno-umjetničkom dijelu programa, između ostalih, nastupiće i Gradski hor, kao i KUD 'Tekstilac'. Ovog 13. jula i petokraka će biti osvijetljena iznad Bijelog Polja, čuće se antifišastičke poruke, a naravno i ona najvažnija – mir i sloga svakom čovjeku, svakom narodu i na svakom mjestu“, poručio je generalni sekretar SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, Dragan Mitov Đurović.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladmir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević