Nišavići uzgajaju organsko voće i povrće (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Mladi poljoprivrednik Vukota Nišavić bavi se organskom proizvodnjom voća i povrća, a na imanju u bjelopoljskom selu Ostrelj posjeduje oko pet hektara obradivih površina.

U emisiji ,,O selu i poljoprivredi”, Radija Bijelo Polje, Nišavić je kazao da uzgajaju šljive, jabuke, kruške, trešnje, kao i krompir, pasulj, paradajz, krastavac…

,,Sada uzgajamo isključivo za svoje potrebe, imamo sve što je potrebno za domaćinstvo. Naravno, planiramo da širimo zasade i da proizvode plasiramo na tržište”, istakao je Nišavić.

Zasadi se, kaže Vukota, ne tretiraju hemijskim sredstvima.

,,Najviše posla imamo prilikom okopavanja i đubrenja, kasnije, naravno, ubiramo plodove", pojašnjava Nišavić.

Ovog mladog poljoprivrednika podržalo je i Ministarstvo poljoprivrede, a dobijena sredstva, kaže, uložio je u nabavku mehanizacije i zasade aronije.

,,Ovo mi je sada dosta olakšalo rad na selu, pa vidjećemo možda i u narednom periodu konkurišem za druge programe, koji su od velikog značaja za nas mlade poljoprivrednike. Zasadio sam aroniju, i za četiri godine očekujem plodove”, dodaje Nišavić u emisiji ,,O selu i poljoprivredi”. 

Vukota zajedno sa ocem izrađuje gusle, od 2012. godine i to je jedini izvor prihoda. 

Putna infrastruktura u selu Ostrelj je dobra, ali kaže Vukota, potrebno je uložiti više kako bi se mladi vratili selu.

,,Život na selu je lijep i zdrav, ali ujedno i težak. Zahtijeva dosta rada i truda, ali od poljoprivrede može pristojno da se živi. Potrebno je uložiti više kako bi selo oživjelo”, navodi Vukota.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić 

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević