„U 13. julu utemeljene su najviše vrijednosti crnogorskog naroda i države“ (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Centralna proslava povodom 13. jula - Dana ustanka i Dana državnosti Crne Gore, održana je danas u Bijelom Polju.

Dva najveća državotvorna datuma Crne Gore obilježena su svečanom akademijom „Vječna je Crna Gora“, u organizaciji Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i Opštine Bijelo Polje.

Akademiji su prisustvovali predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, predstavnici diplomatskog kora, antifašističkih organizacija i udruženja iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, kao i zvaničnici državnih institucija, te predstavnici političkih partija.

Čestitajući Dan državnosti i Dan ustanka, predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, kazao je da su u 13. julu utemeljene najviše vrijednosti crnogorskog naroda i države.

On je istakao da su crnogorska državnost i svenarodni komunistički ustanak u antifašističkoj borbi, neraskidivo vezani i da čine temelj savremene Crne Gore. 

„Ne postoje mali narodi i male države, njihovu veličinu određuju značajna djela i istorijski događaji koji prerastaju u vanvremenost. A u događajima kakav je 13. jul   - posjedovanje tradicionalnih moralnih i etičkih vrijednosti, krunisanih hrabrošću, te duhovna vertikala nepokornosti, ostaće upamćeni kao podvig, koji je zadivio čovječanstvo. Ta iskra iz crnogorskog kamena zapalila je vatru antifašisticke borbe u porobljenoj Evropi. Nepokorna Crna Gora ustala je prva i dala primjer mnogo većima i jačima, podsjećajući, da je, ‘tirjanstvu stati nogom za vrat, ljudska dužnost najsvetija’“, poručio je predsjednik Smolović.

Od postanka do savremenosti, kako je istakao predsjednik Smolović, crnogorsko vjekovno raspeće je primjer postojane izdržljivosti.

„Crna Gora je na oltar slobode položila 17.000 žrtava, u Drugom svjetskom ratu poginulo je preko  7.000 boraca, njih 153 proglašeni su narodnim herojima. Bjelopoljci su pristupili Narodnooslobodilačkom pokretu kao pripadnici različitih nacija i vjeroipovjesti vođeni revolucionarnom idejom slobode, pravde i jednakosti. Iz NOB-a, iz sreza bjelopoljskog šest boraca je dobilo odlikovanje narodnog heroja, 144 borca status partizanske spomenice, poginulo je 829 boraca, kao i 173 žrtve fašističkih okupatora i domaćih izdajnika. Proporcionalno broju stanovnika Bijelo Polje i Bihać dali su najveći broj boraca NOB-a u čitavoj SFRJ“, podsjetio je predsjednik Opštine Bijelo Polje.

Smolović je kazao da postoji i da će postojati neizostavan pijetet prema svima njima, koji su crnogorske otadžbinske zvijezde vodilje, ili svijetli putokaz generacijama, kao najočigledniji primjer stojičke odbrane svog naroda i svoje države.

Istakao je i da taj vječito prisutni, zamaskirani motivi osvajačkih pohoda i ekspanzija, ponovo probuđene teritorijalne pretenzije, nanovo dobijaju na značaju i prijete globalnom miru.

„Mudrom političkom strategijom, euroatlanskih integracija, mi pripadamo porodici evropskih naroda, čime je osiguran mir i evropska perspektiva budućim generacijama. Nijesmo više mala balkanska država, već značajan evropski partner. Ljudskost se ne mjeri veličinom, a državni ugled prostorom i brojnošću članova zajednice, stanovnika, već istorijskim doprinosom od svjetskog značaja u predsudnim istoriskim prilikama, koje su odredile budućnost čovječanstva. Upravo takav je i bio 13. jul . Zato je sloboda najviši vrh na pijedestalu Crne Gore, sa kojim se ne smije kalkulisati“, istakao je predsjednik Smolović, čestitajući građankama i građanima Crne Gore Dan državnosti, uz poruku „Vječna je Crna Gora“.

Prisutnim zvanicama obratio se i predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, Zuvdija Hodžić.

„Dok su se drugi borili za slobodu – Crnogorci su svoju neprestano branili. Dok su drugi sanjali o životu u slobodi, u Crnoj Gori se u njoj živjelo“, poručio je Hodžić.

On je istakao da je Trinaestojulski ustanak najveći datum u crnogorskoj istoriji.

„Taj 13. jul 1941. vizionarski je potvrdio riječi Petra I i svojom veličanstvenošću crnogorski narod u svijetu proslavio“, kazao je predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

Trinaestojulski ustanici, kako je rekao Hodžić, trasirali su naš put, osvijetlili ga njegoševim zubljama i usmjerili ka budućnosti.

„Njima, na naš najveći praznik odajemo zahvalnost i najdublje poštovanje, njima dugujemo radost što živimo u slobodnoj Crnoj Gori“, poručio je Hodžić.

Program svečane akademije „Vječna je Crna Gora“ obogatili su i Gradski hor Bijelo Polje, Kulturno-umjetničko društvo „Tekstilac“, glumci Petar Novaković i Sanjin Hajdaragić, recitatori Uroš i Starhinja Sošić, kao i solista Dejan Škuletić.

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić