Novi talas koronavirusa puni evropske bolnice

Novi udar koronavirusa s rekordnim brojem zaraženih u evropskim zemljama puni bolnice širom kontinenta s opasnošću da u pojedinim članicama Evropske unije zdravstvene ustanove ostanu bez praznih kreveta, posebno na odjeljenjima za intenzivnu njegu, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Evropske zemlje spremaju se da pooštre mjere ograničenja zbog krize koronavirusa, kako je porast stope zaraze podigao uzbunu širom kontinenta i oborio berze na najniži nivo od maja, piše Fajnenšel tajms.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel pozvao je na jače mjere širom Evropske unije, uključujući povećanje kapaciteta za testiranje i distribuciju vakcina kada budu gotove."U roku od samo nekoliko nedjelja situacija je eskalirala iz zabrinjavajuće u alarmantnu", napisao je Mišel na blogu, uoči video konferencije premijera i predsjednika članica EU u četvrtak, 29. oktobra. "Sada moramo izbjeći tragediju".U Francuskoj, gdje se kao i u Njemačkoj, spremaju nove mjere, rečeno je da bi bez oštrijih ograničenja u roku od dvije nedjelje broj pacijenata na intenzivnoj nezi mogao da dostigne vrhunac kakav je zabilježen tokom prvog talasa pandemije u aprilu, navodi britanski list..

Bolnice širom Belgije brzo se pune, dok zdravstveni zvaničnici upozoravaju da bi zemlja mogla ostati bez praznih kreveta za intenzivnu njegu za samo dvije nedjelje, ističe Juronjuz i ukazuje da je upozorenje uslijedilo pošto je belgijska vlada prošle nedjelje najavila nove mjere.Širom Evrope bolnicama ponestaje praznih kreveta dok nagli porast infekcija koronavirusom, uključujući i povećanje broja zaraženog bolničkog osoblja, preplavljuje odjeljenja intenzivne nege, piše Ajriš tajms.