Ruska vakcina vrlo brzo stiže u CG

Dr Sergej Boljević sa Sečenovskog univerziteta u Moskvi, koji je i prvi Crnogorac koji je primio obje doze ruske vakcine, kazao je da Crna Gora pregovara o nabavci ruske vakcine Sputnjik V, te da je optimista da će to cjepivo u našu zemlju stići vrlo brzo.

On kaže da se, nakon što je primio obje doze, osjeća poptuno normalno i da nije imao nikakvih nuspojava.U Jutarnjem programu TVCG kaže da je poslije dvije doze vakcine, koju je primio 11. novembra i 2. decembra,  potpuni imunitet stekao 22. decembra.

"Dobio sam potpuni imunitet, i potpuno sam zaštićen. To je 42 dana poslije prve doze", rekao je Boljević, navodeći da ruska vakcina Sputnjik V pruža imunitet u trajanju do dvije godine."Ne manje od godinu dana, do dvije godine čak", rekao je Boljević.

Pojašnjava da se u vremenu izimeđu dvije doze mogu dešavati razne stvari, "čak i da malo prehladi, ali se 42. dan dobija potpuna zaštita".

"Nuspojave postoje, moja supruga je imala temperaturu 38 stepeni, bolovi u mišićima i zglobovima koji su prošli nakon dva sata. Moja kćerka je juče primila vakcinu, i imala je temperaturu 37,7. Nekiih većih nuspojava nije bilo, a već je vakcinisano dva miliona ljudi. Nije zabilježen nijedan smrtni slučaj", rekao je Boljević.

izvor: rtcg