CBCG: Ne očekuje se rast kamatnih stopa

Iako su novoodobreni krediti u prva četiri mjeseca ove godine zabilježili rast od čak 43 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, iz Centralne banke Crne Gore poručuju da nije riječ o prekomjernom kreditnom rastu.

Portalu RTCG je iz CBCG saopšteno da ne očekuje rast kamatnih stopa u narednom periodu, osim u slučaju da dođe do promjene politike kamatnih stopa Evropske centralne banke odnosno povećanja, koje može uticati na nivo varijabilnih kamatnih stopa u crnogorskom sistemu.

Novoodobreni krediti su u prva četiri mjeseca ove godine iznosili 455 miliona eura, što je 17 odsto više u odnosu na uporedni period rekordne 2019. Novoodobreni krediti u prva četiri mjeseca ove godine bili su 43,1 odsto veći u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazuju podaci CBCG. U CBCG kažu da takav rast novoodobrenih kredita u ovom periodu godine nije posebno neuobičajen jer je, kako kažu, u pitanju ciklična komponenta tražnje.

“Iako je stopa rasta visoka, ovaj podatak, za sada, ne predstavlja signal za prekomjerni porast rizika. Stopa rasta je, između ostalog, rezultat i niže osnove iz 2021. godine i pojačane potrebe za kreditiranjem u predsezoni”, poručuju iz CBCG.

Navode i da taj kreditni rast treba sagledati i kroz širi kontekst, prije svega kroz stope rasta stanja kredita tj. ukupne neotplaćene glavnice kredita u sistemu.

Izvor: rtcg