Gorčević: Izvještaj EK dobra mapa za Vladu

Izvještaj Evropske komisije (EK) koji će biti objavljen u srijedu dolazi u dobro vrijeme i biće dobra mapa za 44. Vladu Crne Gore, rekla je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Gorčević je u Dnevniku Televizije Crne Gore navela da ton izvještaja neće biti ohrabrujući, ali da sigurno neće biti nazadovanja. Ona je rekla da će 44. Vlada ispuniti očekivanja skoro 80 odsto građana, kao i da će pokušati da u četvorogodišnjem mandatu zatvori sva pregovaračka poglavlja i učiniti da Crna Gora bude sljedeća članica Evropske unije (EU). Gorčević je navela da su evropske integracije dvosmjeran proces, ali i da je izglasavanje Vlade i Skupštine dobar impuls, prenosi portal RTCG.

Prema njenoj ocjeni, 44. Vlada je pokazala da, osim sa parlamentarnom većinom, može razgovarati i sa opozicijom. “Imenovanjima u pravosuđu bavimo se od 2018. i poglavlja 23 i 24 glavna su kočnica kada su u pitanju evropske integracije. Sigurna sam da će i parlament dati snažnu podršku i da ćemo do kraja godine odblokirati institucije”, kazala je Gorčević. Ona je ocijenila i da će izazovno biti i poglavlje 27 o životnoj sredini i klimatskim promjenama, ali i poglavlje osam o konkurentnosti.

Izvor:MINA