Šaranović: SDT-u ćemo omogućiti pristup svim bazama MUP-a

Rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) opredijeljeno je da stvori najbolje preduslove za ažurniji i efikasniji rad Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), kazao je resorni ministar Danilo Šaranović, navodeći da su stvorili preduslove da se tom tužilaštvu omogući pristup svim bazama podataka MUP-a.

Kako je saopšteno iz MUP-a, Šaranović je to kazao na sastanku sa šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag. Na sastanku je poručeno da će dosadašnja kvalitetna i sadržajna saradnja MUP-a i Misije OEBS-a u Crnoj Gori biti osnažena kroz nove inicijative i projekte. Šaranović je kazao da će poseban fokus biti na reformskim procesima u MUP-u, uz puno poštovanje operativne nezavisnosti Uprave policije. “Pomoć Misije na planu izrade strategija, sprovođenja obuka i promocije policijskog zanimanja, bila je do sada od velikog značaja”, istakao je Šaranović i dodao da će posebnu pažnju u budućem periodu posvetiti unapređenju transparentnosti.

On je dodao da očekuje da će planirane reforme za rezultat imati postizanje punog povjerenja u integritet policijskih službenika. “U tom cilju, prostor za saradnju između MUP-a i OEBS-a prepoznat je u potrebnom jačanju kapaciteta Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije i Odjeljenja za antikorupciju”, kaže se u saopštenju. Navodi se da je na sastanku iskazana čvrsta posvećenost borbi protiv trgovine ljudima, što potvrđuju nedavne policijske akcije u Tivtu. “Sagovornici su istakli i da je od nemjerljivog značaja stvaranje pretpostavki za još snažniju borbu protiv svih oblika kirminaliteta, sa fokusom na organizovani kriminal”, dodaje se u saopštenju. Šaranović je naglasio da je MUP već preduzeo potrebne korake kako bi unaprijedili saradnju tog Vladinog resora i SDT-a. “Takvu tvrdnju temeljio je na najskorijem stvaranju preduslova da se, u skladu sa zakonom, omogući pristup svim bazama podataka MUP-a, što je odraz opredjeljenja novog rukovodstva ministarstva da se stvore najbolji preduslovi za ažurniji i efikasniji rad SDT-a”, rekli su iz MUP-a.

Izvor:MINA