Tri scenarija za Bjelogrlića: Zatvor, uslovna kazna ili nanogica?

Dragan Bjelogrlić juče je saslušan u niškom tužilaštvu zbog napada na reditelja Predraga Antonijevića, prilikom čega je priznao krivicu a nakon toga pušten da se brani sa slobode. Koji su sledeći pravni koraci i da li Bjelogrliću prijeti zatvorska kazna?

Advokat Dejan Savić kaže da je sa aspekta krivičnog prava ovaj slučaj vrlo lako rješiv, a da je na potezu Tužilaštvo.

“Naizgled, situacija je dosta jasna. Imamo priznanje okrivljenog, saslušani su svjedoci, postoje snimci. Pitanje je samo da li mu je trebalo odrediti zadržavanje u pritvoru od 8 ili 30 dana. Nije bilo pravnog osnova za to, jer nije bilo opasnosti od bjekstva, niti uticanja na svjedoke”, kaže za Tv Prva advokat Dejan Savić.

Povodom tvrdnji u javnosti da Bjelogrliću treba izreći zatvorsku kaznu zbog ugrožavanja bezbjednosti i uznemirenja javnosti, Savić kaže da ta norma nema značaja i da nije osnov za određivanje pritvora, kao i da ju je savremeno evropsko zakonodavstvo izbacilo iz upotrebe.

“Za izvršenje ovog krivičnog djela zaprijećena je kazna od 6 mjeseci do 5 godina. Imamo visok stepen ugrožavanja spokojstva građana, imamo laku tjelesnu povredu, s tim što priznanje krivičnog djela i druge okolnosti mogu da dovedu do ublažavanja kazne. Moguće je da bude uslovno osuđen, može biti i kazna sa nanogicom do godinu dana”, objasnio je advokat.

Savić dodaje da priznavanje krivice i kajanje zbog iste može biti olakšavajuća okolnost za Bjelorglića. Na osnovu toga se kazna može ublažiti, što će sud procijeniti, kako advokat kaže, na osnovu cjelokupnog držanja, da li je ranije osuđivan, itd.

Ako uzmemo u obzir Antonijevićeve izjave prethodnih dana u medijima kako je napad teže podnio psihički nego fizički, postavlja se pitanje da li reditelj može da tuži glumca i za nanošenje duževne boli.

“On u krivičnom postupku može da se pridruži krivičnom gonjenju, a u parničnom postupku ima pravo na naknadu zbog materijalne i nematerijalne štete koja se odnosi na pretrpljene fizičke bolove i strahove”, ističe Savić.

Izvor: CdM