Prve električne cipele na svijetu koje omogućavaju hodanje brzinom trčanja

Naime, "Shift Robotics" najavio je lansiranje svoga vodećeg proizvoda: "Moonwalkersa". Odradili su kampanju na na "Kickstarteru" tokom oktobra te su na svojim stranicama izvijestili kako su ispunili svoj cilj finansiranja, i to u manje od 48 sati, te prikupili ukupno nešto više od 329.000 dolara, pa sada primaju prednarudžbe.

"Moonwalkers" su električni dodaci obući i omogućuju, tvrde kreatori, čaroban novi način hodanja brzinom trčanja, odnosno u njima se može hodati 2.5 puta brže jer mogu povećati brzinu hoda do 11.2 km/h. Jedno punjenje baterija trebalo bi omogućiti prelazak do 10 kilometara.

A cilj im je, tvrde, transformisati urbanu mobilnost. Ono što naglašavaju jeste da se ne radi o rolama. U "Moonwalkersima" se "samo" hoda.

Zahvaljujući intuitivnom AI pogonu, cipele se prilagođavaju hodu, i za to nije potrebna dodatna vještina, treba samo 10 koraka da se usklade s hodačem, tvrde.

Izumitelj i osnivač je Ksunjie Cang, koji je studirao na Institutu za robotiku "Carnegie Mellon".

"Sve je počelo onog dana kada je Ksunjie umalo udario auto dok se skuterom vozio na posao udaljen samo kilometar i po. Tada se Ksunjie zapitao zašto nikada nije išao pješke na posao - iako je to mnogo sigurnije i praktičnije. Ljudi su pokušali poboljšati ličnu mobilnost rolama, skejtbordovima ili biciklima - a svi oni imaju jednačinu učenja. Ali hodanje, s druge strane, nije samo siguran, zdrav način kretanja, već i dio onoga što jesmo. Stoga je Ksunjie zadao misiju poboljšanja hodanja umjesto da ga zamijeni", objašnjavaju na stranicama "Shifta".

Ksunjie se, nakon studija, udružio s kolegama i to inženjerima za mlazni pogon, kao i s robotičarima i dizajnerima tenisica. Zajedno su proveli posljednjih pet godina pokušavajući pronaći način da povećaju brzinu hodanja.

Sada tvrde kako su to riješili. "Moonwalkers" su potpuno nov i siguran izum, tvrde.

"To su prve električne cipele na svijetu koje omogućuju hodanje brzinom trčanja, intuitivno i bez napora”. Za brže hodanje treba samo brže hodati, a staje se prestankom hodanja. Jednostavno.

"Shift" sada, prima prednarudžbe, istina samo za tržište u Sjedinjenim Državama, a prodaju se po cijeni od 1399 dolara.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković