Za ovo niste znali: Šta se krije iza običaja cijepanja majica kada neko postane otac?

Cijepanje majica ili košulja kao običaj kada neko postane otac i dalje je živ na našim prostorima, ali rijetko ko zna zašto se ovaj običaj održava i šta simbolizuje.

Prema narodnom vjerovanju, cijepanje odjeće predstavlja simbolično „skidanje“ starog identiteta i „oblačenje“ novog, označavajući tako početak nove uloge u životu oca. To je ozbiljna uloga koja mijenja život, prelazeći iz uloge muškarca u ulogu oca koji treba da vaspitava dijete i vodi ga kroz životne izazove.

U davna vremena, kada su porođaji često bili kod kuće, u skromnim uslovima, majke bi bebu umotale u tkaninu za zaštitu od hladnoće. Očevi bi tada često cijepali svoju odjeću, poput majice ili košulje, kako bi je koristili za umotavanje bebe.

Ukoliko otac nije bio prisutan na porođaju, prvi prolaznik bi se zatekao za tu svrhu. Takođe, postoji vjerovanje da drugi muškarci cijepaju očevu odjeću kako bi privukli sreću i blagoslov očinstva na sebe.

Neke interpretacije idu toliko daleko, da vjeruju kako će osoba koja uzme dio iscijepane odeće dobiti dijete istog pola kao i otac čiju odjeću cijepaju.

Izvor:Kolektiv

Foto: Ilustracija, Unsplash

Tekst objavila:Ljilja Brajković