Brojnim aktivnostima obilježen 1. oktobar - Međunarodni dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih, koji se obilježava u skladu sa rezoluzijom Ujedinjenih nacija iz 1990. godine, Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje, tradicionalno obilježava u saradnji sa partnerima, a uz pomoć volontera, zaposlenih i gerontodomaćica.

,,Međunarodni dan starijih osoba, bio je prilika da organizujemo brojne aktivnosti kako bi na kvalitetan nacin obilježili ovaj važan datum. Ujedno je i prilika, da na ovaj dan skrenemo paznju javnosti na polozaj i potrebe starijih lica", kazala je socijalna radnica u opštinskom Crvenom krstu Ivana Bulatović.

,,Opštinski Crveni krst, tokom cijele godine kroz niz programa i projekata vodi brigu o starijoj populaciji u našem gradu, što pokazuje da je briga o starijim jedan od prioritetnih programa u našoj organizaciji. Aktivnosti koje smo organizovali tokom Medjunarodnog dana stariji su: radionice, mjerenje šećera u krvi, krvnog pritiska, posjeta volontera, uručivanje osnovnih životnih namirnica (hrana i higijena), razmjena iskustava, druženje, podjela informativnog materijala i sl. našim starijim sugrađanima dostupni su tokom cijele godine", dodala je Bulatović.

Bulatović je podsjetila da samo kroz tri programa koje sprovodi opštinski Crveni krst, priliku da neku vrstu pomoći dobije  ima preko 300 starijih sugrađana, te da će nastaviti da šire paletu usluga, shodno potrebama i zahtjevima starije populacije.

Iz opštinskog Crvenog krsta su podsjetili da je potrebno stalno podizati svijest javnosti o doprinosu starijih ljudi u društvu i njihovom značaju.

,,Potrebno je "raskrinkati" stereotipe da su starije osobe, konzervativne, bespomoćne, bolesne, da manje vrijede, da su nesposobne za rad. A da bi se borili protiv stereotipa i predrasuda potrebna nam je pomoć samih starijih zato: Budite aktivni, upražnjavajte zdrave stilove života i redovno kontrolišite svoje zdravlje! Obrazujte se, budite otvoreni za učenje novih vještina! Njegujte svoja prijateljstva i stvarajte nova! Uz želju da i dalje učestvujete u svim sferama našeg života i zajedno gradimo bolju i srećniju budućnost čestitamo vam Medjunarodni dan starijih, uz želju da još dugo zajedno proslavljamo, širimo misiju humanosti i solidarnosti te doprinosimo napretku i razvoju našeg grada", navodi se u saopštenju.

Izvor i foto: Crveni krst Bijelo Polje

Tekst objavila: Eldina Bećirović