Crni petak privlači sve više kupaca, psihologija marketinga važna za njegov razvoj (audio)

Brojni trgovinski lanci, tržni centri - molovi, male, velike i onlajn prodavnice danima "motivišu" potrošace za Black Friday, koji i u Crnoj Gori, kao simbol jeftine kupovine začet u Sjedinjenim Američkim Državama, privlači sve više kupaca.

Crni petak je, kako je za emisiju “Mladi za mlade” kazala psihološkinja Anica Bojović Smolović, samo jedan u nizu trendova koje smo preuzeli, a za čiji je razvoj posebno zaslužna psihologija marketinga.

Psihologija marketinga, kako je istakla Bojović Smolović, bavi se psihologijom čovjeka, nastojeći da prepozna  želje potrošača i  ponudi proizvode kojima će ih zadovoljiti, utičući istovremeno na stvaranje novih želja, za kojima ne postoji stvarna potreba.

“Psihologija marketinga jedna je od najrazvijenijih grana psihologije, a njen ubrzan razvoj i ne čudi, jer je krajnji cilj da velike kompanije ostvare dobit. Ona se bavi psihologijom čovjeka, pokušavajući da izdejstvuje neke nove potrebe, iako možda i nijesu stvarne. Zato se firme koje se bave prodajom i najviše oslanjaju na ovu granu psihologije, koja se ciljano i targetirano usmjerava na određenu grupu ljudi, nudeći im proizvode koje će im navodno omogućiti udobniji i lagodniji život. Psihologija marketinga koristi one osnovne čovjekove potrebe - fiziološke, potrebe za sigurnošću, potrebe za pripadnošću, potrebu za uvažavanjem i potrebu za samoostvarenjem, nadograđujući ih nekim novim, kako bi pomogla kompanijama da ostavre svoj cilj”, pojasnila je psihološkinja.

Psihološkinja Bojović Smolović je kazala i da se na neki način marketinškom manipulacijom, koja je posebno izražena u susret Crnom petku, posebno zloupotrebljava potreba čovjeka za sigurnošću i pripadanjem.

“Psihologija marketina je potpuno prodrla u ljude, nameće nam nove potrebe, koje nijesu stvarne, a ljudi, posebno iz straha da izgube neku sigurnost, postaju ‘poslušni’. Posebno kada čujemo reklame ‘poslednja ponuda, poslednji komadi, iskoristite poslednju priliku’, kod nas se stvara osjećaj nesigurnosti i onda trgujemo, kako bi navodno zadovolji jednu od osnovnih naših potreba. Slično je I kada govorimo o potrebi za pripadanjem, jer je to stalno čovjekova potreba, da bude prihvaćen, da bude voljen, da bude dio društva, pa se ljudi vode onim ‘ako svi kupuju za Crni petak, moram i ja’. Sve su to primjeri kojima se služi psihologija marketinga, a kompanije ‘igraju’ i na taj hormon sreće i osjećaja zadovoljstva nakon trgovine, što nije ništa drugo, nego pokušaj da na trenutak zaboravimo neka nezadovoljstzva i neispunjenost”, istakla je Bojović Smolović.

Upravo o medijskoj kampanji i promociji Crnog petka i brojnih sniženja koja se vezuju za famozni “Black Friday” za emisiju “Mladi za mlade” govorila je trenerica u oblasti medijske pismenosti, Elza Numanović.

Ona je istakla da se i u ovim danima ponovno potvrđuje moć medija, jer se sve veće kompanije oglašavaju i reklamiraju putem njih.

“Moć medija je nemjeriljava, a svako ko malo promišlja o načinu na koji oni fukcionišu, može da zaključi da brojni, posebno oni komercijalni, upravo žive od reklama. Ipak, smatram da moramo biti odgovorni i prema sebi i prema drugima, tako da bi trebali obratiti pažnju ko ima najveću korist od promocije akcije Crnog petka”, upozorila je Numanović.

O Crnom petku članovi Omladinske redakcije Radija Bijelo Polje razgovarali su i sa sugrađanima, a dok pojedini uživaju u šopingomaniji koja vlada ovih dana, drugi smatraju da je to marketinški trk, te ne kupuju, smatrajući da ni akcije nijesu stvarne.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Omladinska redakcija: Kija Bećirović, Sofi Rabrenović, Maša Obradović, Ilda Kolić

Koordinatorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

Tekst kucala: Jasminka Mulić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE