NVO Novi poredak nastavlja realizaciju projekta ,,Znanje i zdravlje-Droga ne“

NVO Novi poredak je u nastavku realizacije projekta ,,Znanje i zdravlje-Droga ne“ realizovala informativno edukativnu radionicu sa romskom populacijom. Cilj projekta je informisanje i uspostavljanje programa prevencije zloupotrebe droga i psihoaktivnih supstanci među srednjoškolskom omladinom i Romima. 

U okviru projekta je realizovana edukativno informativna radionica sa Romskom populacijom sa ciljem podizanja nivoa njihovog znanja i svijesti o posledicama zloupotrebe droga. Prema riječima koordinatora projekta profesora Radivoja Bogavca, socijalni problemi, nezadovoljene ekonomske potrebe i nizak stepen zdravstvene kulture utiču  na ugroženost romske populacije i čini ih između ostalog i podložnim u korišćenju narkotika i psihoaktivnih supstanci.

Predavač na edukativnoj radionici, profesor Tomislav Tomović ističe da su se tokom predavanja Romi upoznali sa štetnim uticajem više vrsta droga po njihovo zdravlje i modelima prevencije.. Profesorica psihologije Danka Gurešić je naglasila da je prevencija ove osjetljive populacije jako bitna u cilju očuvanja njihovog psiho fizičkog integriteta kao i uspostavljanje otpornosti romske populacije na potencijalne izazove zloupotrebe droga i psihoaktivnih supstanci. Na radionici je ostvaren visok nivo interakcije između predavača i romske populacije.

Projekat ,,Znanje i zdravlje-Droga ne“ je regionalnog karaktera i do sada su realizovane informativno edukativne radionice sa srednjoškolcima u Bijelom Polju, Mojkovcu i Andrijevici. Planirano je realizovanje edukativnih radionica za roditelje i profesore u cilju njihovog ranog prepoznavanja upotrebe droga kod mladih i modelima reagovanja u slučaju detekcije njihove zloupotrebe. Pored podizanja svijesti zajednice o problemu zloupotrebe droga, program je usmjeren i ka promociji i afirmaciji zdravih stilova života. 

Projekat traje šest mjeseci i podržan je od strane Ministarstva zdravlja Crne Gore. 

Koordinator projekta, prof. Radivoje Bogavac.

 

 

Saopštenje i foto: NVO NOVI POREDAK