Skupština usvojila izvještaj o radu predsjednika Opštine: Smolović: Budućnost i perspektiva Bijelog Polja je u razvoju turizma, dovođenju turista i otvaranju novih radnih mjesta

Lokalna samouprava je u prošloj godini uspjela da održi stabilnost javnih finansija i obezbijedi uslove za dalji razvoj grada uprkos postojanju brojnih socio-ekonomskih izazova uzrokovanih pandemijom Covida-19 i ratom u Ukrajini i smanjene privredne aktivnosti, kazao je, između ostalog, predsjednik Opštine Petar Smolović, podnoseći u Skupštini izvještaj o radu predsjednika Opštine i ostvarivanju funkcija loklane samouprave za 2022.godinu.

On je tom prilikom saopštio i da je jedina budućnost i perspektiva Bijelog Polja u razvoju turizma, dovođenju turista i otvaranju novih radnih mjesta. 

“Lokalna uprava, prvenstveno kroz realizaciju brojnih infrastrukturnih i kapitalnih projekata, kreira dobar ukupni ambijent za razvoj privrede i bolji život građana. Uz podršku Vlade Crne Gore, koja je značajno izostala prethodne dvije godine, realizujemo strateške projekte od državnog značaja-Đalovića pećina, Ski centar Bjelasica i Projekat izgradnje kolektora sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda. Iako je bilo planirano da se do kraja 2023. godine završe svi ugovoreni radovi na ovim kapitalnim projektima, zbog neadekvatne podrške Vlade u prethodnom periodu, rok za završetak radova se neće ispoštovati”, istakao je Smolović.  

Dodao je, da je naša opština prva u Crnoj Gori dobila status sertifikovane lokalne samouprave sa najpovoljnijim poslovnim okruženjem, da je opština koja privredi i investitorima nudi povoljno poslovno okruženje u skladu s najvišim međunarodnim standardima, efikasne procedure, kvalitetne baze podataka i  pouzdane usluge.

Smolović je dalje rekao, da su ulaganjima u infrastrukturu u oblasti zdravstva,  školstva, sporta i kulture poboljšani uslovi života svih građana, stvoren je bolji ambijent  za razvoj privrede, a ulagalo se, kaže, i u zaštitu životne sredine i poboljšanje kvaliteta vazduha u našoj opštini.

Prošle godine, podsjetio je predsjednik Smolović,  zaposlenima u organima lokalne samouprave isplaćeno je 13 zarada – 2 zarade iz prethodne godine i 11 zarada iz 2022.godine, reprogramirani dug je redovno izmirivan, kao i sanacioni krediti prema komercijalnim bankama,  uz povoljnije kamatne stope, koje donose uštedu u budžetu za oko 600.000,00€ na godišnjem nivou.

I inspekcijske službe tokom protekle godine bile su ažurne, a komunalni policajci su u tom periodu izvršili 3.124 komunalna i kontrolna nadzora, te zaprimili 2.032 prijave građana, podsjetio je predsjednik Opštine.

Smolović je saopštio da je u proteklom izvještajnom periodu kao predsjednik Opštine donio 333 akta, te da je ostvarena dobra saradnja i komunikacija sa ostalim državnim organima, brojnim međunarodnim organizacijama, ambasadama, vjerskim zajednicama, nevladinim sektorom, medijima, kao i sa investitorima koji su zainteresovani za ulaganja na teritoriji opštine Bijelo Polje.

Tokom diskusuje o ovom izvještaju, odbornici Demokrata su pohvalili izdvajanje za sport u iznosu od milion eura iz lokalnog budžeta, ali su se i zapitali, zbog čega je smanjena ekonomska aktivnost u odnosu na prirodne potencijale kojima Bijelo Polje raspolaže, kao što su poljoprivreda, stočarstvo,voćarstvo i dr. Takođe, zamjerili su i zbog toga što su izostale investicije, i zato što se kasni sa završetkom kapitalnih projekata u opštini. 

U Pokretu Evropa sad pak, smatraju, da je budžet za sport nekoliko puta veći nego za poljoprivredu, te da je milion eura, koliko je planirano za sport, trebalo uložiti u razvoj  ruralnih područja i veća ulaganja u poljoprivredu, kroz podsticajne mjere. Mišljenja su i da treba poraditi na izgradnji komunalne infrastrukture na seoskom području, ali, i na mobilijaru u dječjim parkovima, kako bi i najmlađi  imali prostor za igru.

Iz Bošnjačke stranke se čulo da je izvještaj o radu predsjednika za proteklu godinu ohrabrujući dokaz da predsjednik i lokalna samouprava neprestano teže poboljšanju i napretku u svim aspektima rada. Raduje ih, kažu, i što je Opština prethodne godine izdvojila bespovratna finansijska sredstva za razvoj ženskog preduzetništva i mladih preduzetnika.

I Socijaldemokrate su pohvalile ono što je prošle godine učinjeno na poboljšanju kvaliteta života građana, ističući da je dosta urađeno u svim sferama društva u oblasti sporta, obrazovanja, kulture, i drugim obastima.

U DF-u su kazali od nijesu zadovoljni načinom na koji se gazduje i upravlja opštinom, navodeći pritom, da je situacija iz dana u dan sve gora, bilo da je riječ o poljoprivredi, saobraćajnoj infrastrukturi, i sl. “Bijelo Polje polako postaje opština iz koje svi jedva čekaju da odu, jer ne postoji ništa što bi nas zadržalo, da se borimo, i da stvaramo za ovaj grad”, smatraju u DF-u.

Odbornici Demokratske partije socijalista pohvalili su rad predsjednika i lokalne samouprave u prošloj godini, potkrepljujući to tvrdnjom o domaćinskom poslovanju, finansijskoj stabilnosti i transparentnom radu. Podsjetili su i na redovno isplaćivanje  plata i izmirenje zaostalih dugovanja prema zaposlenima, izdvajanja  za  studentske stipendije, žensko preduzetništvi i mlade preduzetnike, naknade za novorođenčad, koja su sa 150 uvećana  na 250 eura, kao i boljitak u svim sferama života.

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE