U okviru Info sesije u Bijelom Polju prezentovana tri javna poziva u vrijednosti od 350.000 eura

Info sesija u okviru projekta ''U pravo vrijeme – Podrška zaštitnicima ljudskih prava i organizacijama civilnog društva u oblasti promocije ljudskih prava i razvoja demokratske političke kulture”, čiji je cilj unapređenje kapaciteta lokalnih organizacija koje doprinose promociji i zaštiti ljudskih prava i demokratije, održana je danas u sali  Skupštine Opštine.

Tom prilikom predstavljena je grant šema i  objavljena tri javna poziva, a prisutni su imali priliku da dobiju više informacija o uslovima i kriterijumima dobijanja grant šema.

„U sklopu ovog projekta „U pravo vrijeme“ realizujemo grant šemu u okviru koje ćemo raspisati tri javna poziva u vrijednosti 350.000 eura, i ovaj novac biće raspodijeljen nevladinim organizacijama i neformalnim grupama za realizaciju projekata u oblasti ljudskih prava i demokratskog političkog učešća. Na prvi javni konkurs koji je raspisan 24. marta, mogu se prijaviti nevladine organizacije i neformalne grupe,  a rok za podnošenje prijave na konkurs je 11. jun. Predviđena su dva roka bodovanja - prvi 5. aprila a drugi nakon 11. juna, a osim finansijske podrške svim prijavljenim organizacijama i neformalnim grupama dajemo i mentorsku podršku. Projekti koji pristignu na naš konkurs, ukoliko ne prođu granicu od 70 bodova za bodovanje, dobijaju mentorsku podršku za unapređenje svojih projekata, a kasnije i podršku  za rad i realizaciju projekta. Predviđena je i mentorska podrška kroz različite vidove obuka, koje ćemo realizovati zajedno sa partnerskim organizacijama“, kazao je Jovan Bojović, pravni savjetnik u NVO Juventas.

Bojović je istakao da se u Crnoj Gori u kontinuitetu radi na unapređenju položaja ljudskih prava, ali i da uprkos tome, postoji veliki broj zajednica koje ne mogu ostvariti svoja prava, ili ne postoji u dovoljnoj mjeri institucionalna podrška  ljudskim pravima.

 „Čini se da nikada nije dovoljno podrške za ljudska prava, da je potrebna veća podrška, pogotovo sada, tokom procesa integeracije u EU, kada se posebno treba obratiti pažnja na zaštitu ljudskih prava u različitim oblastima. Prepoznali smo potrebu da se podrže projekti  kojima će se dati  podrška ne samo organizacijama koje štite ljudska prava, već i da se kreiraju određeni mehanizmi na lokalnom nivou od strane manjih nevladinih organizacija, kojima će se podržati različite zajednice čija ljudska prava su ugrožena“, istakao je Bojović.

Današnju info sesiju ''U pravo vrijeme” organizovala je NVO “Juventas” u saradnji sa organizacijama Help Montenegro, Centar za monitoring i istraživanje, Kvir Montenegro i Otvoreni centar Bona Fide, a uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije.

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto:Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE