O nacionalnoj posebnosti Muslimana Crne Gore razgovarano na okruglom stolu održanom u hotelu “Franca”

Okrugli sto na temu "Edukacija o nacionalnoj posebnosti Muslimana Crne Gore”, koji je organizovala NVO„Bogatstvo različitosti manjinskih naroda“, održan je juče u hotelu Franca.

Cilj ovog projekta, kako je u uvodnoj riječi kazao  koordinator Kadrija Kurpejović, bio je sagledavanje položaja Muslimana  u crnogorskom društvu, problema i „strahova” sa kojima se suočavaju u pogledu očuvanja nacionalne i etničke posebnosti muslimanskog naroda na ovim prostorima,  njihovoj zastupljenosti u državnim institucijama, obrazovnom sistemu, itd.. “ Ova jprojekat je ujedno i prilika da se kroz diskusiju na okruglim stolovima koji će biti organizovani u narednom periodu, dođe do određenih Zaključaka koji bi se, u odnosu na njihov karakter i sadržaj, plasirali prema određenim nadležnim institucijama Crne Gore, u nadi da će bar određeni broj njih biti razmatran i realizovan”, istakao  je Kurpejović.

On je saopštio da će NVO „Bogatstvo različitosti manjinskih naroda“, izraditi publikaciju u kojoj će biti sumirani rezultati istraživanja koje je  ta nevladina organizacija sprovela o  nacionalnoj posebnosti muslimanskog naroda u Crnoj Gori.   

“Istraživanja sprovedena tokom pripreme ovog projekta govore o tome da postoji nedovoljna posvećenost državnih i drugih institucija koje treba da brinu i o društvenom položaju Muslimana u Crnoj Gori.  Kao rezultat takvog odnosa prema ovoj zajednici imamo nedovoljno očuvanu kulturno-istorijsku prepoznatljivost i baštinu ovog manjinskog naroda, te da nije postignuta dovoljna aafirmacija kulturnog identiteta Muslimana, što za posljedicu ima sve veću i izraženiju etničku distancu. Navedena istraživanja dakle, ukazuju da je neophodna značajnija podrška posebno vladinih institucija kako bi se uticalo na očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta ovog manjinskog naroda, koji svakako čini važan segment ukupnog kulturno-istorijskog nasljeđa Crne Gore”, poručio je Kurpejović.

Realizaciju projekta “Edukacija o nacionalnoj posebnosti Muslimana Crne Gore”, podržao je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava kao i Savjet Muslimanskog naroda.

Teskt: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić